Xi stiže u posjet trima evropskim zemljama, među njima i Srbija

05/05/2024
1 minuta čitanja

Kineski predsjednik Xi Jinping stiže danas u Pariz u rijetki posjet, tokom kojeg će ga domaćin Emmanuel Macron pokušati uvjeriti da smanji trgovinske neravnoteže i da upotrijebi svoj utjecaj na Rusiju zbog rata u Ukrajini.

Francuska podupire istragu Evropske unije o izvozu kineskih električnih vozila, a Peking je u januaru otvorio istragu o uvozu rakije – koja se uglavnom proizvodi u Francuskoj – što je potez koji se smatra odmazdom usred rastućeg niza istraga EU-a, prenosi Hina.

Xijevi zvanični sastanci uključivat će zajedničke razgovore s Macronom i šeficom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. Podjele unutar 27 članica Evropske unije – a posebno između Francuske i Njemačke – potkopavaju njihovu sposobnost utjecaja na Kinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz neće se pridružiti Macronu i Xiju u Parizu zbog prethodnih obaveza, rekli su izvori. Francuska će također nastojati postići napredak u otvaranju kineskog tržišta za svoj poljoprivredni izvoz i riješiti probleme oko zabrinutosti francuske kozmetičke industrije o pravima intelektualnog vlasništva, rekli su zvaničnici.

Francuska je jako željela potaknuti Kinu da izvrši pritisak na Moskvu da prekine operacije u Ukrajini, s malim pomakom do sada, osim Xijeve odluke da prvi put nazove ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nedugo nakon što je Macron prošle godine posjetio Peking.

Xi će napustiti Francusku u utorak poslijepodne i uputiti se u prijateljsku Srbiju i Mađarsku.

Idina vrh