Za izbor Almira Džuve utvrđeno da nema pravnih prepreka

13/02/2023
1 minuta čitanja

On je u dva mandata obavljao ovu odgovornu funkciju i nakon toga je otišao za ambasadora BiH pri NATO-u

Posljednjih dana uveliko traju razne špekulacije ko će biti izabran za šefa OSA-e BiH. Špekulisalo se sa raznim imenima, od Erduana Kafedžića, direktora Ured za borbu protiv korupcije KS do direktora Zavoda u Pazariću Samira Suljagića i Kenana Kape, bivšeg direktora KPZ Sarajevo i drugih, ali je cijelo vrijeme glavni favorit bio Almir Džuvo.

Kao što je poznato, on je u dva mandata obavljao ovu odgovornu funkciju i nakon toga je otišao za ambasadora BiH pri NATO-u.

S obzirom na to da je najavljeno da će se imenovanje, najvjerovatnije, uraditi na sljedećoj sjednici Vijeća ministara, vode se veoma intenzivne konsultacije između ključnih domaćih političkih aktera i međunarodnih partnerskih institucija.

Ključna dilema

Kako saznaje portal „Avaza“, za nesmetano Džuvino imenovanje razriješena je ključna dilema da li on ima pravo na ponovni mandat ili nema.

Prilikom pravne ekspertize novonastale situacije nedvosmisleno je utvrđeno da Džuvo, ipak, spada u kategoriju imenovanja kao što je slučaj izbora Željka Komšića po treći put u Predsjedništvo BiH.

To znači da, nakon četverogodišnje pauze u obavljanju dužnosti, u izboru člana Predsjedništva BiH ili u Džuvinom slučaju OSA-e, imaju pravo na nove mandate.

Precizne procedure

Zbog toga je očekivati da će Almir Džuvo biti izabran u skladu s preciznim procedurama. To znači da će Izvršno-obavještajni odbor i kolegij Vijeća ministara BiH, koji čine predsjedavajuća Borjana Krišto i dopredsjednici Zukan Helez i Zoran Tegeltija, predložiti Džuvu.

Nakon toga bit će obavljene konsultacije s Predsjedništvom BiH i Komisijom za parlamentarni nadzor nad radom OSA-e.

Za razliku od drugih pretendenata, Džuvo nema nikakvih problema sa sigurnosnim provjerama i dozvolama rada na tim poslovima ili relevantnom školskom spremom.

Idina vrh