Za osam dana na snagu stupa zakon kojim se kriminalizuje kleveta, Trivić tvrdi da počinje hajka na neistomišljenike režima

18/08/2023
1 minuta čitanja

Za osam dana na snagu će stupiti izmjene Krivičnog zakona RS-a kojim se kriminalizuje kleveta, a nakon što je Ustavni sud RS-a odbacio veto Kluba Bošnjaka na izmjene Krivičnog zakonika, a Milorad Dodik zatim potpisao Ukaz

Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta, poručila je da je danas počela hajka na neistomišljenike vlasti.

Trivić kaže da oni koji su pogazili sve institucije, zarobili ih i podveli pod lične, sitnosopstveničke interese, pokušavaju ugušiti svaki vid slobode.

Naglašava da režim treba da zna da postoje ljudi spremni da u ovoj borbi ne odustanu po cijenu vlastite slobode.

“Ovo više nije politička borba, ovo je borba za budućnost Republike Srpske. Spremite se na još žešći otpor, mi odustati nećemo, a vama je očigledno dogorjelo dok potežete za ovakvim suludim zakonima”, zaključila je Trivićeva.

Milorad Dodik danas je potpisao Ukaz

Milorad Dodik danas je potpisao Ukaz

Predsjednik RS-a Milorad Dodik potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske. Taj zakon je objavljen u današnjem broju Službenog glasnika RS-a.

Budući da zakoni stupaju na snagu osmog dana od objave, to znači da su izmjene i dopune KZRS na snazi od 26. augusta.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je 20. jula usvojila izmjene Krivičnog zakona kojim se kleveta kriminalizira. Iako je riječ o entitetskom zakonu, na osnovu njega će fizičko ili pravno lice iz RS-a moći tužiti nekoga za klevetu nekoga bez obzira na njegovo mjesto prebivališta u Bosni i Hercegovini.

Protiv usvajanja zakona u Banjoj Luci su organizovani protesti, jer novinari smatraju da se izmjenama stvara pritisak na ovu djelatnost. Zakon su kritikovali i iz Delegacije EU, poručivši da nije u skladu sa standardima Evropske unije.

“Za krivična djela mogu se procesuirati i oni koji su izvan entiteta u kojem je zakon donesen, ali ako je oštećeni u tom entitetu. To vam je isto kao što državljane drugih zemalja možete krivično goniti za krivična djela počinjena u Bosni i Hercegovini”, upozorila je nakon usvajanja zakona u razgovoru Direktorica nevladine organizacije Transparency International BiH Ivana Korajlić.

Idina vrh