Zanimljivi sadržaji na Danu održivosti u Goethe-Institutu u Sarajevu

04/06/2022
1 minuta čitanja

U prostorijama Goethe-Instituta u Sarajevu danas se organizira Dan održivosti, tokom kojeg posjetitelji sve do 18 sati mogu na raznim predavanjima, prezentacijama i radionicama saznati što više o održivosti, a nakon toga učestvovati i u kvizu i uživati u muzici.

– Nudimo širolik program, imamo 15 učesnika u cjelodnevnom događaju kako aktivistica tako i raznih predavača. Svi zainteresovani mogu povesti svoju djecu koja na radionicama mogu vidjeti kako se od recikliranih knjiga i časopisa prave nove slikovnice – izjavila je Feni direktorica Goethe-Instituta Simone Voigt. 

Između ostalog, ispred zgrade Goethe-Instituta postavljena je mašina – reciklomat. To je, kako kaže, prvi put u Sarajevu da se takva mašina predstavlja.

– Saznala sam danas da ima puno institucija koje su zainteresovane da imaju reciklomat. To je mašina u koju ubacite plastičnu flašu, limenku ili tetrapak i koja vam, ovisi kako se programira, može izbaciti dopunu za kredit ili ulaznicu za muzej. To ovisi o organizacijama koje žele da imaju tu mašinu. Dakle, danas posjetitelji mogu donijeti svoje prazne flaše i ubaciti ih u mašnu, reciklirati ih i na kraju ponijeti sa sobom nagradu za doprinos očuvanja okoliša – istakla je Voigt.

Dan održivosti održava se u partnerstvu s Heinrich Boll Stiftung, organizacijom koja je prisutnima predstavila plastični atlas koji se prevodi na bosanski jezik.

– Drugi partner je Njemačka centrala za turizam koja će održati predavanja u okviru kojih će posjetioci saznati na koji način mogu putovati štiteći našu planetu odnosno dobiti informacije o održivom načinu putovanja – kazala je Voigt.

Na Danu održivosti nije samo cilj baviti se zaštitom okoliša ili odlaganjem smeća već je namjera da se predstavi svih 17 ciljeva održivog razvoja (SDG) Agende Ujedinjenih naroda 2030. Među njima su kvalitetno obrazovanje, gender jednakost, zdrava ishrana. To su neki od ciljeva koji se podrazumijevaju pod održivosti.

Dan održivosti se od 30. maja do 5. juna obilježava širom svijeta.  

Idina vrh