Zašto danske krune nije moguće zamijeniti u BiH i da li Danska razmišlja o ukidanju papirnog novca?

08/11/2022
1 minuta čitanja

Danska vlada od 2015. godine razmatra povlačenje papirnog novca iz upotrebe zbog čega je Nacionalna banka Danske na nekoliko godina prestala štampati novčanice i praviti kovanice, a skoro sve odrasle osobe u državi imaju kreditnu ili debitnu karticu.

Tek 17. februara 2020. godine, nove bankovne novčanice od 500 danskih kruna su štampane, a najavljeno je obnavljanje i drugih apoena.

“Posljednjih godina, upotreba novčanica i kovanica u Danskoj značajno se smanjila zbog sve većih digitalna plaćanja, što je doveo do naglog pada upotrebe gotovine. Danmarks Nationalbank promijenila je stoga način proizvodnje gotovine i prepustila njenu proizvodnju Francuskoj. Trenutne novčanice su sigurne”, istakli su iz Nacionalne banke Danske.

Kako nam sve navedeno ne odgovara na pitanje zašto građani imaju problema pri zamjeni novčanica danske nacionalne valute, za objašnjenje smo pitali Centralnu Banku Bosne i Hercegovine.

“Centralna banka Bosne i Hercegovine do danas nije dobila nikakvu obavijest koja se odnosi na nemogućnost zamjene danske krune u komercijalnim bankama u BiH”, kazali su iz Centralne banke BiH.

Istakli su da se zamjena valuta odnosi na poslove iz domena mjenjačkih poslova, koje mogu obavljati banke kao i rezidenti, druga pravna lica i poduzetnici koji imaju zaključen ugovor sa bankom, ovlaštenje nadležnog ministarstva i registrovani su za obavljanje mjenjačkih poslova.

Kako nezvanično saznajemo, Centralna banka BiH je poslala upit Danskoj centralnoj banci, no odgovor još uvijek nije stigao.

Navodno, rad sa gotovinom u valuti danske krune je obustavljen zbog obustave u radu inostranih banaka sa bankama iz BiH kada je u pitanju zamjena danske nacionalne valute.

Nadležne agencije svako su u obavezi obavijestiti građane o svim potencijalnim promjenama na finansijskom tržištu, no za sad, zvaničnog obraćanja nema.

Idina vrh