Zašto Schmidtov posljednji poziv strankama nema smisla ili zašto bi Trojka uopšte pregovarala

10/04/2023
minuta čitanja

Kako svi u Federaciji znaju, tako i Schmidt zna da nikakvog dogovora političkih stranaka o vlasti neće biti u narednim sedmicama. Ipak, to ga nije spriječilo da prije odlaska na dvosedmično zatišje prvo zagonetno najavi press konferenciju na kojoj novinarima nije bilo dozvoljeno postavljati pitanje, a potom i da pošalje strogo upozorenje.

Loša predstava

Vlast u Federaciji BiH ni šest mjeseci od izbora nemamo upravo zbog Schmidta, jer je svojim izmjenama Ustava FBiH dodatno ojačao etnički element koji se manifestira kroz Dom naroda entiteta.

A da paradoks bude veći Schmidt u prošli petak upozorava kako vlast trebaju formirati stranke koje imaju parlamentarnu većinu, vjerovatno misleći na većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. I to govori nakon što je ojačao etnički element u Domu naroda, kao sastavni dio Ustava FBiH.

U posljednjih nekoliko mjeseci čuli smo sve opcije, želje, mogućnosti i planove koje su stranke iznijele. Stavovi su toliko zakovani da u eventualni dogovor u naredne dvije sedmice mogu povjerovati samo oni koji uopšte ne poznaju bh. političke prilike.

Vlast želi Osmorka sa HDZ-om, ali im treba potpis SDA. S druge strane SDA priziva vlast sa SDP-on i HDZ-om. S treće strane SDP i HDZ su više puta rekli i pokazali da ne namjeravaju koalirati sa SDA.

Stoga nije jasno na čemu Schmidt temelji svoj optimizam da je dogovor moguć, ako se ne radi o dodatnoj kupovini vremena. Jer zašto bi u datim okolnostima naprimjer Trojka, a posebno HDZ uopšte pregovarao, ako znaju da će nova Schmidtova odluka njima ići u prilog. To jednostavno potvrđuje i njegova prvobitna odluka od 2. oktobra prošle godine u korist HDZ-a, ali i izjave premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. Jer Schmidt novom odlukom jednostavno neće ići protiv svoje prvobitne odluke.

Zašto bi i Trojka pregovarala

Zašto bi i Trojka SDP, NS i NiP pregovarali, kada je evidentno da će nova Schmidtova odluka ići u pravcu da vlast formira Osmorka i HDZ.

Ako je istinski htio natjerati stranke da u naredne dvije sedmice traže dogovor, onda je visoki predstavnik trebao reći, najaviti otvoreno u kojem smjeru će ići njegova eventualna odluka i kakva će ona biti.

Jer šta ukoliko Schmidt donese samo privremenu odluku? Kako će se onda u tom slučaju ponašati Stranka za BiH i NES, koji su ranije najavili da ne žele biti vlast sa privremenom odlukom? Kako će se ponašati stranke Trojke, koje bi trebale otvoreno reći da li su za privremenu mjeru ili ne?

Ovako je visoki predstavnik samo sebi napravio teren za nivo nametanje koje je poznato njemu i dijelu međunarodne zajednice. Kada za dvije ili tri sedmice ponovo nametne izmjene Ustava FBiH, Schmidt će se vješto pozvati da je političkim strankama ostavio dovoljno prostora za dogovor, ali da on više ne želi gledati blokadu FBiH.

Semir Hambo/ Klix.ba

Idina vrh