Završena još jedna runda pregovora Rusije i Ukrajine, razgovori će se nastaviti sutra 

15/03/2022
1 minuta čitanja

Delegacije Ruske Federacije i Ukrajine okončali su večeras još jednu rundu pregovora koji su održani u online formatu te su najavili kako će razgovore nastaviti u srijedu.

Povodom današnjeg sastanka oglasio se i savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika i član ukrajinske pregovaračke delegacije Mihailo Podoljak te je izjavio kako su pregovori između dvije delegacije izuzetno teški.

“Nastavljamo sutra. Ovo je veoma težak pregovarači proces. Postoje određene fundamentalne kontradiktornosti, ali postoji mogućnost kompromisa. Tokom pauze u pregovorima, radne podgrupe će nastaviti s radom”, rekao je Podoljak.

Također, on je za ukrajinski online medij Strana komentirao i termin u kojem bi se pregovori u srijedu trebali nastaviti.

Još nije poznato tačno vrijeme nastavka pregovora. Dogovorit ćemo se o terminu tokom noći i sve ćemo finalizirati u podgrupama”, ističe Podoljak.

Podsjetimo, prva runda pregovora između Rusije i Ukrajine održana je 28. februara u regiji Gomelj u Bjelorusiji. Drugi sastanak održan je također u Bjelorusiji 3. marta, dok je treći održan 7. marta u regiji Brest.

U međuvremenu, na marginama Foruma diplomatije u Antaliji sastanak su održali i ministri vanjskih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba.

Nakon tri runde pregovora u Bjelorusiji, delegacije Rusije i Ukrajine su prethodnih dana nastavile razgovore u online formatu, a članovi delegacija su saopćili kako su se stavovi u odnosu na prvi sastanak znatno približili te su naglasili kako bi države već u narednih nekoliko dana mogle doći do određenog dogovora koji će biti definiran kroz dokumente.

Idina vrh