Zbog korupcijske afere u Graničnoj policiji i namještenog konkursa prijava i protiv sutkinje Sene Uzunović

09/04/2023
minuta čitanja

Piše: A. Čorbo-Zećo


Iz Granične policije je otišao Zoran Galić, sada će djelovati u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, ali problemi u GP BiH su ostali i ne nazire se njihov kraj. Galić je svakako odgovoran za niz tih problema, no nagrađen je novom pozicijom!?

Grupa policijskih službenika ustrajna je u borbi da istraje u nastojanjima da Granična policija konačno postane mjesto dostojno njenog imena. Najveći problem jeste što je nastavljen konkurs koji je morao biti poništen odmah nakon što je potvrđena optužnica protiv Rejhana Rakovića i drugih koji su od kandidata tražili i uzimali novac za prijem u ovu policijsku agenciju.

Nakon niza prijava Tužilaštvu BiH, Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, Sudu BiH, SIPA-i i Graničnoj policiji BiH protiv više osoba među kojima su bivši i sadašnji direktor GP BiH, zamjenik direktora GP BiH, članova Komisije za prijem kadeta i predsjednika i članova Odbora za žalbe policijskih službenika zbog zloupotrebe službenog položaja i narušavanja ugleda policijskog organa, grupa policajaca poslala je prijavu i VSTV-u protiv sutkinje Suda BiH Sene Uzunović, ali i tužiteljice u ovom predmetu Bojane Jolović.

Uzunović: Nije bilo naredbi

Uzunović je prijavljena, jer su prijavitelji vjerovali da će ona naložiti direktoru Mirku Kuprešakoviću da poništi konkurs, jer to ranije nije učinio Zoran Galić iako je morao.

„Ako ni zbog čega drugog onda zbog ugleda institucije“, kaže se u prijavi koja je dostavljena VSTV-u.

No, dalje se navodi da su potpuno svjesni da se radilo isključivo na tome da se ovaj kontaminirani konkurs nastavi, a što je Samir Rizvo, predsjednik Policijskog odbora sa ostalim članovima i uradio.

Bukvalno je naloženo da se sa spiska skinu oni kandidati koji su svjedočili pred Tužilaštvo BiH da im je tražen novac za zaposlenje i da su neki dali novac, dok drugi nisu. 

„3. aprila Komisija za prijem kadeta objavila je odluku  konačni rezultati kandidata XI klase GP BiH. Tom odlukom su sa liste primljenih kandidata, koju je nekad Raković objavio, skinuti svjedoci koji su svjedočili, a kojih nema u postupku kao osumnjičeni, samo su svjedoci, dok sa druge strane Ivica Sabljo (član Komisije u kojoj je Raković bio predsjednik) a koji je bio osumnjičeni u ovom predmetu i koji je sporazumno priznao krivicu  je ostao u Graničnoj policiji BiH, nakon što ga je disciplinska komisija oslobodila odgovornosti, iako je na Sudu on priznao krivicu!?“, navodi se u prijavi.

Tvrde dalje da je odmah nakon potvrđivanja optužnice protiv Rejhana Rakovića tužiteljica Jolović morala poslati sutkinji Uzunović prijedlog da naloži direktoru Galiću poništavanje konkursa.

„Ako to već nije uradila tužiteljica, trebala je naložiti Uzunović“, tvrdi grupa uposlenika iz GP BiH te poentiraju:

„Nastavkom ovog konkursa potpuno je narušen ugled Granične policije, potpuno smo izgubili povjerenje građana, niko više neće posvjedočiti ni da mu je tražen novac za prijem u GP BiH, a kamoli da je dao novac, jer poučeni ovim što je urađeno zna se da im slijedi odbijenica ako to urade“, ističe se u prijavi.

Također, u prijavi se navodi da je javna tajna da među kandidatima ima još onih koji su dali novac, ali su šutjeli o tome i čekali nastavak konkursa.

„Ukoliko vi ne izvršite provjere zašto sutkinja Uzunović nije naložila poništenje konkursa i ne ispravite tu grešku u potpunosti ćete legalizirati kriminal urađen u ovom konkursu“, navodi se u dopisu upućenom VSTV-u.

Inače, u najnovijem izvještaju GRECO-a (Grupa država protiv korupcije prati usklađenost 49 zemalja članica s instrumentima Vijeća Europe protiv korupcije) posebna pažnja posvećena je borbi protiv korupcije u državnim policijskim agencijama s akcentom na Graničnu policiju BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu. 

U GP BiH bilo je tokom izvještajnog perioda više presuda protiv policijskih službenika za korupciju, a nekoliko uposlenika je dobilo i otkaz. Jedna od najvećih korupcijskih afera vezana je za prijem 150 kadeta u GP BiH. 

U isto vrijeme GP BiH se suočava sa odlivom kadrova, kako zbog prirodnog odliva (penzija, smrt uposlenika), tako i zbog napuštanja službe, odlaska u inostranstvo, promjene policijske agencije ili drugog posla.

Idina vrh