Zbog neusvajanja budžeta BiH ostaje bez novca iz EU

14/05/2024
1 minuta čitanja
Bez usvajanja Budžeta institucija BiH, naša zemlja bi mogla ostati bez značajne finansijske pomoći od EU.

Naime, Evropska komisija je kroz novi Plan rasta za zapadni Balkan predložila novi Instrument za reforme i rast vrijedan šest milijardi eura za period od 2024. do 2027. Od tog iznosa za BiH je predviđena milijarda eura.

Lider NiP-a i ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković jučer je nakon sastanka koalicije na državnom nivou rekao da je to prva od prilika koju treba iskoristiti, istaknuvši da “milijarda eura nije malo”.

“To je prilika o kojoj sam ja ‘istupio zube govoreći’ i šansa koja nam se otvorila i o činjenici da zaista jesmo ušli u taj voz, ali bi trebali dodati malo ‘ćumura da taj voz’ sada krene. Prva od tih prilika jeste Plan rasta. Milijarda eura, tj. dvije milijarde KM, nije nešto što će popraviti od jutra život u BiH, ali je jedna mala fina injekcija koja bi trebla pomoći našoj privredi”, poručio je Konaković.

Dodao je da samo nerazumni ljudi mogu odbiti takvu ponudu od Evropske unije koja je nakon dugog niza godina konkretna i korektna prema BiH. Naveo je da dolazi “taj šesti mjesec i da bi trebali imati taj Budžet BiH čim prije”.

“Budžet je pretpostavka da uzmemo pare od Plana rasta. Dakle, mi usvajanje Budžeta stvaramo pretpostavku da nam prva tranša od 70 miliona eura, tj. 140 miliona KM, odmah legne na Budžet. To je solidna cifra i to je ljudima važna priča, a političari moraju biti malo hrabriji i odgovorniji”, kazao je.

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Azra Hadžiahmetović pojašnjava je da je u ovom momentu budžet veoma važan zbog trasferiranja prve tranše iz odobrenih sredstava Plana rasta za zapadni Balkan koju bi trebala dobiti svaka zemlja regije, ali da BiH nažalost nema usvojen budžet.

“Za BiH je to posebno važno jer bi predstavljalo stimulans za poboljšanje ekonomskih performansi koje su po pitanju rasta, nezaposlenosti i inflacije najlošije u regiji”, rekla je Hadžiahmetović.

Prethodni tekst

POLITIČKA ANALITIČARKA IVANA MARIĆ ZA „SB“: Dobro pazite šta radi Dodik, priznao je Schmidta kao visokog predstavnika, a Konaković je…

Sljedeći tekst

Hrvatski svećenik zaprepašten pjesmom Bube Corellija: Feministkinje, zašto ovo dopuštate?

Idina vrh