Zbog višegodišnjeg nemara u UKC-u Tuzla ne radi aparat za zračenje teško oboljelih pacijenata 

25/03/2022
minuta čitanja

Aparat za radioterapiju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli izvjestan period nije u funkciji za određenu grupu pacijenata. Nezvanično, razlog je istek trajanja licence za softver, koja nije obnovljena zbog propusta nekoga u izuzetno dugom lancu odgovornosti.

Univerzitetski klinički centar u Tuzli u ovom trenutku nema u potpunosti funkcionalan aparat za radioterapiju koji se koristi za liječenje teško oboljelih pacijenata. Razlog za to je u najmanju ruku zabrinjavajući, a on se ogleda u nemaru odgovorne osobe, koju će biti teško pronaći jer je takav lanac izuzetno dug.

Naime, prema nezvaničnim informacijama do kojih je Klix.ba došao iz više izvora, uređaj trenutno nije u potpunoj funkciji jer je istekla licenca za softver koji aparat koristi.

Ona, prema informacijama sa kojima raspolažemo, nije obnovljena jer niko nije vodio evidenciju o obaveznim servisima aparata koji se koristi za takozvano “zračenje”.

Da sistem za radioterapiju u Klinici za onkologiju i radioterapiju trenutno nije u funkciji, za Klix.ba su zvanično potvrdili iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

“Odjeljenje za radioterapiju trenutno na programu takve terapije ima 60 pacijenata, koji se tretiraju prema planiranom programu. Međutim, trenutno imamo problem u radu na CMS TPS/Xio radnoj stanici za planiranje radioterapije. Pacijenti koji čekaju izradu plana radioterapije, ali i pacijenti koji čekaju na replaniranje radioterapije upućeni su u Sarajevo”, naveli su iz UKC-a Tuzla za Klix.ba.

Popravak košta pola miliona maraka

Pojašnjenja radi, na ovom uređaju, niti jedan novi pacijent ne može biti podvrgnut takozvanom “zračenju”, nego se terapija može primjenjivati samo na osobama koje su je ranije započeli, a riječ je o njih 60. Svi ostali se na program šalju u druge zdravstvene centre, najčešće Sarajevo gdje je, prema posljednjim dostupnim informacijama upućeno njih 70.

Kako su naveli iz tuzlanskog UKC-a, ovlašteni serviser je već kontaktiran, a aparat bi ponovo trebao biti funkcionalan u narednih nekoliko dana, kada će biti nastavljen redovan proces rada.

“Za otklanjanje kvara, prema informacijama ovlaštenog servisa Medpoint, potreban je iznos od 500.000 KM”, naveli su iz tuzlanskog UKC-a.

Inače, odgovornog za nemar će biti izuzetno teško pronaći, ako se uzme u obzir da je uređaj za radioterapiju starosti okvirno 20 godina. U tom periodu smjenjivali su se nadležni šefovi klinika, ali i medicinsko osoblje koje je trebalo pomno pratiti periode obaveznog servisa, koji se, između ostalog odnosi i na produžavanje softverske licence.

Informaciju o ovom slučaju od UKC-a Tuzla zatražila je i kantonalna ministrica zdravstva Dajana Čolić, a na osnovu primjedbi pacijenata koje su upućene ovom ministarstvu.

“Prema informaciji koji sam zvanično dobila, ovdje je riječ o kvaru aparata, odnosno softvera koji vrši planiranje, doziranje i takozvano iscrtavanje pacijenta za primanje radioterapije. Također, dobila sam i informaciju da je pozvan serviser, koji je dolazio prošle sedmice, a očekuje se i dolazak tokom ove, kako bi pokušao otkloniti kvar”, kazala nam je Čolić.

Višemjesečne peripetije za nabavku novog uređaja

Ukoliko nastali problem u konačnici ne bude bilo moguće otkloniti, prema riječima Čolić, morat će se pokrenuti nabavka novog uređaja u vrijednosti od nekoliko miliona maraka.

“Novčani iznos aparata je možda i manji problem u odnosu na činjenicu da naše procedure javne nabavke traju prilično dugo, a u slučaju nabavke konkretnog aparata ona sigurno ne bi trajala manje od pola godine”, dodala je Čolić.

UKC Tuzla o ovom slučaju je obavijestio i Federalni zavod zdravstvenog osiguranja na čiji teret se vrši preusmjeravanje pacijenata u druge kliničke centre.

Idina vrh