Zelenski odbio Macronov prijedlog: Ne vjerujemo u to

18/05/2024
1 minuta čitanja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu za agenciju France presse da odbacuje ideju o primirju u ratu s Rusijom za vrijeme Olimpijskih igara u Parizu, za čime je izrazio želju francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Rekao sam: Emmanuele, ne vjerujemo u to. Zamislimo na trenutak da postoji primirje. Prije svega, ne vjerujemo Putinu. Drugo, on neće povući svoje trupe. Treće, reci mi, Emmanuele, rekao sam, ko garantuje da Rusija neće iskoristiti ovo da dovede svoje trupe na naš teritorij?”, ispričao je Zelenski.

“Nismo protiv primirja, nismo protiv kraja rata. Ali želimo pravedan kraj ovog rata. Mi smo protiv primirja koje bi išlo na ruku neprijatelju”, dodao je.

Nekoliko sati ranije, ruski predsjednik koji je otputovao u Kinu implicirao je da se protivi olimpijskom primirju, jer je njegovoj zemlji zabranjen pristup Olimpijskim igrama zbog invazije na Ukrajinu.

Macron je kazao da želi “učiniti sve” da za vrijeme Olimpijskih igara u cijelom svijetu vlada olimpijsko primirje. Rekao je da mu je predsjednik Xi Jinping dao podršku početkom maja.

Xi i Putin, koji su se u četvrtak sastali u Pekingu, koliko je poznato, nisu razgovarali o toj temi.

U intervjuu AFP-u, Zelenski je također poručio da Rusija nema sredstava da pokrene novi veliki napad na Kijev.

“Nemaju snage za veliku ofanzivu na glavni grad, kao što su učinili na početku invazije”, rekao je Zelenski, koji smatra da su Donbas na istoku i Harkiv na sjeveroistoku glavni ciljevi Kremlja.

Ukrajinski predsjednik je naglasio i da njegova zemlja ima samo četvrtinu protuzračnih sistema za odbranu koji su joj potrebni i treba još 120 do 130 borbenih aviona F-16 kako bi preotela Rusiji dominaciju u zraku.

Kazao je također kako bi želio da i Kina na neki način učestvuje na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju Švicarska organizuje u junu, bez Rusije.

“Želio bih vidjeti Kinu uključenu u mirovni summit”, rekao je. “Globalni igrači poput Kine imaju utjecaj na Rusiju. I što više takvih zemalja imamo na svojoj strani, na strani okončanja rata, rekao bih, to će više Rusija morati računati s tim”, dodao je Zelenski.

Idina vrh