Zelenski upozorio građane Ukrajine: Noći bi mogle postati prilično nemirne

02/01/2023
1 minuta čitanja

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se večeras građanima ove zemlje te se osvrnuo na nove napade dronovima iranske proizvodnje na ukrajinske gradove.

Iako je tek 2. januar, Zelenski je rekao kako je samo u ova dva dana oboreno više od 80 kamikaza dronova.

“Ovaj broj bi se mogao povećati u bliskoj budućnosti. Ovih sedmica, noći bi mogle postati prilično nemirne. Imamo informacije da Rusija planira produženi napad sa kamikaza dronovima. Igraju na kartu iscrpljivanja. Na iscrpljenost naših ljudi, naše protivzračne odbrane te energetskog sektora”, rekao je Zelenski.

Tim povodom, Zelenski je posebno naglasio činjenicu da svi koji su uključeni u zaštitu ukrajinskog neba moraju biti posebno pažljivi.

“Koliko god da je sada teško, moramo to izdržati, da bi na kraju ove zime bilo lakše. Jednako razumijemo izazove ove zime za Ukrajinu, ali i cijelu Evropu”, poručio je predsjednik Ukrajine.

Osvrnuvši se na sastanak s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, Zelenski je rekao kako Ukrajina u januaru očeku prvu tranšu makrofinansijske pomoći iz EU.

“Razgovarali smo i o pripremi samita Ukrajina – EU koji će se održati početkom februara. Vjerujem da ćemo na ovom samitu moći zacrtati ključne nove korake za ovu godinu te našu zajedničku pobjedu”, poručio je.

Idina vrh