Zemaljski muzej BiH – Za posjete dostupni samo zgrada Odjeljenja za arheologiju i Botanički vrt

30/03/2022
1 minuta čitanja

Saopćenje

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obavještava da će od 30. marta do 21. aprila cijena karata za odrasle privremeno biti snižena s 8 na 6 KM, zbog činjenice da će u tom razdoblju za posjetu biti dostupni samo zgrada Odjeljenja za arheologiju i Botanički vrt.

U saopćenju Zemaljskog muzeja BiH se navodi da su trenutno zgrade Odjeljenja za etnologiju i Odjeljenja za prirodne nauke zatvorene zbog izvođenja radova zamjene stolarije, elektroinstalacija i djelomične klimatizacije izložbenih prostora s ciljem poboljšavanja opštih uslova čuvanja zbirki, ali i ugodnijeg boravka u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Iz Muzeja naglašavaju da su početkom marta trajno snižene cijene ulaznica za djecu do 18 godina i penzionere (2 KM), kao i da je uvedena posebna studentska ulaznica po cijeni od 2 KM.

– Na ovakve poteze potakao nas je opšti trend urušavanja ionako lošeg standarda stanovništva, kao i stihijske komercijalizacije civilizacijskih vrijednosti koje bi trebale biti dostupne svima a ne samo povlaštenim elitama. Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je uvijek bio i ostat će mjesto učenja, istraživanja i duhovne nadogradnje svih njegovih korisnika, bez obzira na tragičnu situaciju u kojoj se decenijama nalazi, i bez obzira na ignorantski stav prema našoj zajedničkoj, najvećoj i najstarijoj muzejskoj instituciji – navodi se u saopćenju.

Idina vrh