Zoran Čegar osuđen zbog prijetnji novinarki CIN-a

21/04/2023
1 minuta čitanja

Općinski sud u Dubrovniku je osudio Zorana Čegara, suspendovanog šefa Sektora uniformisane policije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), na uslovnu zatvorsku kaznu od sedam mjeseci zbog prijetnji novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Kazna neće biti izvršena ako dvije godine od pravosnažnosti odluke Čegar ne počini novo krivično djelo. Uz to, Sud je odredio da mora platiti oko 210 maraka za troškove krivičnog postupka.

U obrazloženju je navedeno da je Čegar krajem oktobra 2022. godine ispred zgrade Općinskog suda u Dubrovniku novinarki uputio prijetnje koje su kod nje izazvale osjećaj straha, nezadovoljan tekstom koji je CIN objavio u vezi s njegovom imovinom. Novinarki je tada, uz ostalo, poručio da će joj iščupati grkljan.

Radi se o priči u kojoj su novinari otkrili da je Čegar tokom prethodnih 20 godina u policijskoj službi stekao nekoliko kuća, apartmana i zemljišnih posjeda u BiH i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanke. Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Dio imovine je stekao koristeći se fiktivnim ugovorima i falsifikovanim dokumentima pa su zbog toga pokrenuti parnični i krivični postupci pred nadležnim sudovima.

Presuda za prijetnje novinarki je donesena 14. aprila 2023. godine, deset dana nakon podizanja optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku koje je predložilo Sudu da izda krivični nalog. Radi se o zakonskoj mogućnosti koja podrazumijeva izricanje kazne bez provođenja glavne rasprave, što je Općinski sud u Dubrovniku prihvatio.

Odluka Suda je nepravosnažna i Čegar ima pravo uložiti prigovor u roku od osam dana od dana primitka kaznenog naloga. Ako to ne učini, sudska odluka će postati pravosnažna.

Zbog prijetnji novinarki i krivičnog postupka koji se u Dubrovniku vodi protiv njega za krivično djelo prevare, Čegar je suspendovan s pozicije šefa Sektora uniformisane policije FBiH i smijenjen je s mjesta predsjednika Policijskog odbora za policijske službenike FBiH.

Idina vrh