Zvizdić i Pahor: Situacija u Ukrajini otvara potrebu za bržim uključivanjem BiH u NATO-u

28/03/2022
1 minuta čitanja

Saopćenje, PS BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, koji na Brdu kod Kranja učestvuje u radu Konferencije predsjednika parlamenata država Evropske unije (EU) i država iz najbližeg susjedstva EU, razgovarao je danas s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom i zahvalio na pomoći koju je Slovenija uputila BiH u vrijeme pandemije koronavirusa.

Predsjedavajući Zvizdić upoznao je predsjednika Pahora s aktuelnom situacijom u BiH, o blokadi rada institucija, kao i o rušenju svih reformskih zakona koji su uvjet za kredibililno članstvo u EU.

Tokom susreta, Zvizdić i Pahr su razgovarali i o agresiji na Ukrajinu i saglasili se da situacija u Ukrajini otvara potrebu za što bržim uključivanjem BiH u NATO i dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, što više ne treba biti tehnička, već politička odluka.

Zvizdić je rekao da BiH očekuje podršku Republike Slovenije u ispunjenju ta dva cilja i pozvao Sloveniju da pomogne u pozivima za povećanjem trupa EUFOR-a u BiH.

– Sadašnja brojka od 1.100 vojnika nije dovoljna, a jasno je da mir u BiH znači i stabilnost i sigurnost za cjelokupni region. Slovenija učestvuje sa svojim trupama u EUFOR Althea misiji i na tome smo vam jako zahvalni – rekao je tokom sastanka Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik Pahor izrazili su zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima između dvije države i složili se da EU treba obratiti posebnu pažnju na BiH i ubrzati put BiH u EU kako bi se sačuvao mir i stabilnost, saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću Parlamenta BiH.

Idina vrh