Zvizdić: Imenovanje Vijeća ministara BiH 25. ili 26. januara

18/01/2023
1 minuta čitanja

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izjavio je Feni da je na današnjoj sjednici Kolegija tog doma dogovoreno da redovna sjednica Predstavničkog doma bude održana 31. januara. Otkrio je i kada se može očekivati sjednica o imenovanju Vijeća ministara BiH.

Prema njegovim riječima, na toj sjednici će biti određeni zakoni koji ulaze u drugi krug glasanja iz prošlog mandata.

Bit će i desetak ili dvanaest tačaka dnevnog reda koje su vezane za ratifikaciju različitih sporazuma koje BiH ima s međunarodnim finansijskim institucijama, a putem kojih bi se finansirali brojni projekti iz oblasti saobraćajne i komunalne infrastrukture na području čitave BiH.

Optimalan datum

“Osim toga, razgovarali smo i o mogućem datumu održavanja hitne sjednice koja bi imala samo jednu tačku dnevnog reda, a to je imenovanje Vijeća ministara BiH. Odlučili smo da će sjednica biti održana dan ili dva poslije informacije da su svi kandidati prošli predviđene provjere Centralne izborne komisije BiH i SIPA-e, odnosno par dana poslije održane sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH”, naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, neki optimalni datum o kojem su razgovarali, imajući u vidu da su provjere još uvijek u toku, će vjerovatno biti srijeda ili četvrtak naredne sedmice, dakle 25. ili 26. januar.

Zvizdić je kazao da su na današnjoj sjednici primili k znanju obavještenje o isteku mandata članice Centralne izborne komisije BiH, te da će ispoštovati rokove unutar kojih treba imenovati novog člana CIK-a BiH poslije isteka mandata članice ove institucije Irene Hadžiabdić.

CIK je unio nervozu

Upitan da prokomentira najave pojedinih stranačkih lidera u vezi s razrješenjem sadašnje Centralne izborne komisije BiH, Zvizdić je kazao da “treba pustiti vrijeme da vidimo dalji razvoj događaja”.

“Ono što je činjenica jeste da je Centralna izborna komisija, svojim nedjelovanjem u brojnim segmentima, pogotovo nedjelovanjem na brojne prigovore koje su joj slale stranke o brojnim izbornim nepravilnostima na desetinama biračkih mjesta, unijela veliku nervozu što je dovelo do jednog izrazitog nepovjerenja u kvalitet i principijelnost rada CIK-a. Ali ono što mogu kazati jeste da će, što se tiče Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, sve biti urađeno u skladu sa Izbornim zakonom i u skladu sa predviđenim zakonskim procedurama”, zaključio je Zvizidić.

Idina vrh