Zvizdić: Osmorka je stabilna na federalnom nivou, a odnosi nisu narušeni odlukom NES-a i SBiH

06/01/2023
1 minuta čitanja

Nakon što su jučer predsjednici stranaka NES i Stranke za BiH, Nermin Ogrešević i Semir Efendić napustili sastanak Osmorke i SNSD-a jer se nisu uvažili njihovi zahtjevi među kojima je i povlačenje spornog Zakona o nepokretnoj imovini RS-a, Zvizdić ističe kako mu je žao što te stranke neće ostati u koaliciji na državnom nivou.

“Da li je to dobra odluka, pokazat će vrijeme. Nikada se naravno ne može napraviti velika greška odlaskom u opoziciju, jer sjediti na tribinama, kolokvijalno kazano, jesti kokice i gledati teške utakmice na terenu, ne možete napraviti nikakvu veliku grešku”, istakao je Zvizdić.

Smatra da se takav potez može tumačiti i kao “odlazak u zonu komfora” i “bježanje od odgovornosti”.

“I bježanje od svih onih obećanja koja su sve stranke Osmorke, pa i ove dvije stranke, dale svojim biračima tokom izborne kampanje. Za politiku su potrebna, znanja, stručnost i hrabrost”, mišljenja je Zvizdić.

Naglasio je kako jučerašnji događaj nije uzburkao stabilnost Osmorke niti njenu opstojnost na federalnom nivou.

“Odnosi unutar Osmorke nisu narušeni ovakvom odlukom ove dvije stranke, to je suvereno pravo stranaka da ne učestvuju na jednom nivou vlasti. No, mi ostajemo privrženi ciljevima koji su proklamovani u svim zajedničkim odlukama Osmorke”, istakao je Zvizdić tokom gostovanja u programu TV Sarajeva.

Komentirao je i usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini RS-a.

“Svaka vrsta revolta u odnosu na antiustavno djelovanje vlade RS-a i Skupštine RS-a je potpuno opravdana. Zakon koji je prije nekoliko dana usvojila NSRS, nije prvi zakon koji se tiče državne imovine. Koji je način borbe da se tako nešto ospori, jer je riječ o antiustavnom djelovanju, to su apelacije, odnosno pokretanje pitanja ustavnosti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine”, smatra Zvizdić.

Zaključio je i da će svaki takav zakon biti osporen apelacijama koje će biti podnesene Ustavnom sudu, kao što je to i ranije bio slučaj.

Idina vrh