1. maj i tradicija u kafani ‘Šetalište’ kod Čuke: Dobrodošli su svi koji vole Sarajevo i BiH

01/05/2023
1 minuta čitanja

I dok mnogi radnici u svijetu danas, na Međunarodni praznik rada, izlaze na proteste kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog sve lošijih uslova radnika, 1. maj u Bosni i Hercegovini uglavnom služi za opuštanje, odmor u prirodi i slavlje sa društvom i porodicom.

Da je slavlje iznad bunta, svjedoči i tradicionalno okupljanje u sarajevskoj kafani “Šetalište” čiji vlasnik i organizator ovog prvomajskog uranka – Nedim Tabaković zvani Čuka poziva sve radnike i usputne prolaznike da im se pridruže danas kako bi zajedno očuvali tradiciju obilježavanja ovog datuma.

Kafana Šetalište

Kafana je otvorena jutros od 6 sati, a danas se obilježava i 32 godine otkako uz sač i janje na ražnju proslavljaju ovaj dan koji za raju “Šetališta” i njihove goste predstavlja i prijateljstvo i zajedništvo.

“Ovo je tradicija grada Sarajeva, mnogi su pokušavali da nešto naprave povodom ovog dana, ali jedino su raja ‘Šetališta’ ostala dosljedna i već 32 godine trajemo i obilježavamo ovaj nama posebni dan. Spremili smo jela ispod sača i janje na ražnju. Voljeli ili ne ovaj dan, on donosi i nova poznanstva i prijateljstva. Mi danas imamo goste iz Splita, Zagreba, Novog Sada, neki su došli sa motorima… Svi ljudi koji vole ovaj grad i ovu našu državu su dobrodošli”, kazao nam je Čuka za kojeg ovaj dan predstavlja, kako kaže, sve.

Ističe da se obilježavanje ovog praznika mnogo razlikuje u odnosu na nekad te da oni na ovaj način pokušavaju sačuvati tradiciju i sjećanje na ono što je ovaj praznik nekad bio.

“Mi Prvi maj slavimo iz srca i duše, nekad su tu bili i svirači, orkestar koji je bio zadužen za jutarnje buđenje… ali mi smo i dalje tu od ranog jutra kako bi budili ove naše bliže stanare”, priča nam kroz smijeh Čuka.

Smatra da su danas radnici u BiH zapostavljeni, ali da ne gubi nadu da će se to u budućnosti popraviti na bolje

A svi vi koji niste otišli na planinu ili negdje u prirodu da okrenete janje i uz pjesmu proslavite 1. maj, kafana “Šetalište” je i ove godine pripremila bogatu trpezu i zagarantovano slavlje za sve njihove posjetioce pa požurite da zauzmete svoje mjesto. 

Tradicionalno obilježavanje 1. maja u kafani Šetalište
Foto: Raport
Idina vrh