Poznat identitet još tri žrtve u padu helikoptera u Iranu

20/05/2024
1 minuta čitanja
Sada su objavljena imena nekih od poginulih u padu helikoptera, pored iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana.

Državna novinska agencija IRNA navodi da su u heliopteru bili i ajatolah Mohammad Ali Al-e Hashem, imam iz grada Tabriza i general Malek Rahmati, guverner iranske provincije Istočni Azerbejdžan. Poginuo je i komandant jedinice za zaštitu predsjednika Sardar Seyed Mehdi Mousavi, kao i određeni broj tjelohranitelja i posade helikoptera koji još nisu imenovani.

Smrt predsjednika Irana Ebrahima Raisija nije mogla doći u “nestabilnije vrijeme” i za Iran i za regiju, kaže u analizi CNN-ova glavna međunarodna urednica Christiane Amanpour.

Ona navodid a Raisijeva smrt dolazi dok se izraelski rat protiv Hamasa nastavlja u svom osmom mjesecu, podstičući spiralnu humanitarnu katastrofu i povećavajući regionalne tenzije.

“Vječni rat u sjeni između Izraela i Irana koji je trajao izbio je na vidjelo u posljednjih nekoliko sedmica”, rekao je Amanpour.  “Možete zamisliti za Sjedinjene Države, za zapad, jedno od najvažnijih pitanja je iransko nuklearno pitanje”, dodala je.

Raisi je preuzeo predsjedništvo jer su pregovori sa SAD-om o tome kako oživjeti nuklearni sporazum iz 2015. godine zastali.

“Razumijemo u posljednjih tjedan dana…da su Međunarodna atomska agencija (IAEA), nuklearna agencija Ujedinjenih naroda, da su se oni (SAD) vratili u pregovore s Iranom kako bi bili sigurni da se sve događa unutar nuklearnih propisa”, Amanpour rekao je.

“Poznato je da Sjedinjene Države pokušavaju stabilizirati probleme s Iranom, s obzirom na nestabilnost regije u ovom trenutku. Iran se suočava s unutrašnjim protestima i nezadovoljstvom koji su brutalno ugušeni nakon smrti Mahse Aminija”, rekao je Amanpour, misleći na 22-godišnju ženu koja je umrla u pritvoru iranske moralne policije nakon što je uhapšena jer je navodno nije nosila maramu ispravno.

“I to je bilo pod vodstvom Raisija, vrhovnog vođe i Korpusa iranske revolucionarne garde.”

Amanpur je napomenula da se Raisi u jednom trenutku smatrao nasljednikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, koji ima 85 godina.

“Tada se smatralo da se Raisi donekle diskvalifikovao s obzirom na politički i narodni ustanak protiv njega u Iranu. Osim što je ekonomija zaista loša za ljude, ne smatra se da je uopće donio prosperitet iranskoj naciji”, rekla je Amanpour.

Raisi nije bio nepoznat političkim obračunima i bio je u velikoj mjeri uključen u represiju nakon Iranske revolucije koja je zemlju pretvorila u islamsku republiku.

“On je nadgledao neka od suđenja za revoluciju i u jednom trenutku je potpisao jedno koje je dovelo do pogubljenja hiljada antirežimskih zvaničnika”, rekao je Amanpour.

Idina vrh