Izraelski zvaničnik: Ni na koji način nismo umiješani u smrt iranskog predsjednika

20/05/2024
1 minuta čitanja
Izrael ni na koji način nije umiješan u smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i njegovog ministra vanjskih poslova Hosseina Amira Abdollahiana, rekao je izraelski zvaničnik novinskoj agenciji Reuters.

“To nismo bili mi”, rekao je zvaničnik koji je želio ostati anoniman, prenosi Index.

Trenutno sve ukazuje na to da se helikopter srušio zbog lošeg vremena i slabe vidljivosti, dodaje Reuters te objašnjava: Iran i Izrael dugogodišnji su neprijatelji, a Izrael se snažno protivi razvoju nuklearnog programa Teherana.

Iran je u različitim stepenima podupirao, financirao i obučavao nekoliko grupa širom regije Bliskog istoka, uključujući Hamas u Gazi, Hute u Jemenu, Hezbolah u Libanonu i brojne druge frakcije sa sjedištem u Siriji i Iraku.

Izrael rijetko službeno komentariše svoje aktivnosti izvan svojih granica, koje su posljednjih mjeseci uključivale napade unutar Libanona, Sirije i Irana.

U aprilu je Iran pokrenuo direktan napad na Izrael, koji je odobrio Raisi, za koji je rekao da je odmazda za ono što je smatrao izraelskim napadom na iransku diplomatsku zgradu u glavnom gradu Sirije, Damasku, prvog aprila u kojem je ubijena visoka osoba u iranskoj Islamskoj revolucionarnoj gardi i još osam časnika.

Idina vrh