Mađari opet pomjerili glasanje o ulasku Švedske i Finske u NATO, odluku će donijeti 2023. godine

25/11/2022
1 minuta čitanja

Iako se iz Budimpešte prije nekoliko sedmica najavljivalo kako bi Mađarska mogla u decembru u parlamentu glasati o ulasku Finske i Švedske u NATO, čini se kako se to neće dogoditi prije 2023. godine.

Naime, nakon sastanka premijera Višegradske skupine koji je održan u petak, mađarski premijer Viktor Orban govorio je i o temi ulaska Švedske i Finse u NATO.

Između ostalog, Orban je prema navodima mađarskih medija izjavio kako se glasanje neće organizovati prije januara 2023. godine.

“Prema riječima Orbana, dvije zemlje nisu izgubile ni minut zbog Mađarske. Od 30 članica NATO-a, njih 28 je već potpisalo sporazume. Osim Mađarske, samo još Turske nije ratifikovala zahtjev za pristupanje Švedske i Finske”, piše 24.hu.

O ovoj temi govorio je i premijer Poljske Mateusz Morawiecki koji je također s Orbanom razgovarao o proširenju NATO-a.

“Obratio sam se premijeru Viktoru Orbanu sa zahtjevom da se što prije ratifikuje mogućnost ulaska Finske i Švedske i NATO. Čuo sam obećanje da će na prvoj parlamentarnoj sjednici naredne godine doći do ove ratifikacije”, rekao je Morawiecki.

Dok je Mađarska odredila početak 2023. godine kao period kada će se odlučivati o ulasku Švedske i Finske u NATO, turski zvaničnici i dalje nisu raspravljali o eventualnom datumu donošenja odluke. Zvanična Ankara ranije je Švedskoj i Finskoj postavila uslove koje trebaju ispuniti prije nego što se u turskom parlamentu ratifikuje njihov ulazak u NATO.

Uslovi se prije svega odnose na ekstradiciju osoba koje se povezuju sa djelovanjem PKK organizacije, a koja se u Turskoj smatra terorističkom organizacijom i čiji se pripadnici terete i za organizaciju posljednjeg terorističkog napada u Istanbulu.

Idina vrh