Borjani Krišto dostavljen izvještaj SIPA-e o 12 kandidata za Vijeće ministara BiH

18/01/2023
1 minuta čitanja

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto dobila je izvještaj iz SIPA-e za 12 kandidata za ministre i zamjenike ministara.

Krišto je zaprimila iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA BiH) konačni izvještaj o istinitosti informacija za dvanaest (12) kandidata za ministre i zamjenike ministara u procesu formiranja novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Najkasnije do kraja ove sedmice očekuje se da će iz SIPA-e i CIK-a BiH biti dostavljen izvještaj o završenim provjerama kandidata za ministre i zamjenike ministara za novi saziv Vijeća ministara BiH”, saopćeno je iz pres službe Vijeća ministara BiH.

Odmah po dobivanju izvješća o završenim provjerama očekuje se nastavak postupka formiranja novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, sukladno proceduri propisanoj Zakonom o Vijeću ministara BiH.

Prema ranijim najavama, kandidati za pozicije u Vijeću ministara su: Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora BiH, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nened Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZ BiH) za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministricu civilnih poslova i Sevlid Hurtić za poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Kako saznajemo, 25. ili 26. januara bit će hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti potvrđeno novo Vijeće ministara BiH.

Prethodni tekst

Razobličena još jedna podvala Komšića: Objavljen dokument iz kojeg je jasno da zvanično pozvan u Osmorku

Sljedeći tekst

Završena sjednica Senata, gomila Sebijine dokumentacije nedostaje. Škrijelj: Idemo do kraja

Idina vrh