Ademović u Davosu predstavio projekte Grada Sarajeva

30/05/2022
1 minuta čitanja

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović aktivno je učestvovao na UNGSII SDG Lab forumu koji razmatra rezultate istraživanja o implementaciji ciljevima održivog razvoja iz UN Agende 2030, usaglašene vizije budućnosti, zasnovane na jednakim pravima i mogućnostima, čistoj energiji, vodi i okolini, boljoj zdravstvenoj zaštiti i ravnomjernijem ekonomskom razvoju planete (SDGs). 

Uporedo sa Svjetskim ekonomskim forumom (WEF), u Davosu se održava na desetine i drugih konferencija posvećenih specifičnim temama na kojima se okupljaju vodeći svjetski stručnjaci.

Program “SDG Lab 2022” sadržavao je više panel diskusija na kojima su razmijenjena iskustva, a kroz izlaganja  istaknutih uvodničara i kroz diskusije o više različitih tema. Raspravljalo se o izazovima i solucijama s kojima se susreću gradovi i drugi subjekti u procesu formulacije i realizacije projekata ka ciljevima održivog razvoja.

Na Forumu “SDG Lab” 2018. godine kreirana je platforma vodećih gradova – (25+5 SDG Cities Leadership Platform) kao inicijativa za uspostavljanje partnerskog odnosa gradova pri implementaciji ciljeva održivog razvoja na nivou gradova.

Ademović je na panel diskusiji, na temu investiranja u projekte ka ciljevima održivog razvoja koji doprinose općem dobru, ali i putem kojih se ostvaruje dobit, predstavio projekte Grada Sarajeva. Grad Sarajevo je kroz projekte uvođenja pametnih tehnologija, čišćenja i uređenja rijeke Miljacke te promocije ekoloških i zdravih načina transporta već na putu da, u okviru svojih nadležnosti, odgovori na izazove implementacije SDGa.

Podijelio je svoja iskustva sa profesoricom Phoebe Koundouri (Athens University of Economics and Business) koja je predsjednica Evropske asocijacije ekoloških i resursnih ekonomista i koja posjeduje impresivno iskustvo u polju implementacije SDG-a. Razgovarano je o mogućnostima društvene transformacije zasnovane na nauci i s fokusom na čovjeka.

Učesnik panel diskusije bio je i Joseph Cajigal, izvršni direktor kompanije Princeton Capital Management s kojim je razgovarano o isplativosti investiranja u održive ciljeve razvoja koji doprinose općem dobru.

Ademović je sa profesorom Univerziteta u Bonu J.D. Bindenagelom, umirovljenim američkim diplomatom i bivšim specijalnim izaslanikom predsjednika Clintona za pitanja Holokausta, gostovao na podcastu gdje je govorio o kompleksnosti historijske i savremene uloge Sarajeva u procesima u BiH i jugoistočnoj Europi. 

Grad Sarajevo će u narednim godinama poduzimati potrebne aktivnosti za realizaciju što više projekata usmjerenih na ispunjenje ciljeva održivog razvoja te će kroz privlačenje investicija u održivu energiju, ekologiju i urbanu mobilnost, u okviru svoje nadležnosti, doprinijeti stvaranju zdravijeg i sigurnijeg okruženja i za buduće generacije.

Sarajevodanas/fena.ba

Idina vrh