Skupština KS – Ulica u Novom Gradu nosit će ime generala Mehmeda Alagića

30/05/2022
1 minuta čitanja

Današnjom odlukom Skupštine Kantona Sarajevo, novoformirana ulica u naselju Nova Otoka, na području Općine Novi Grad, zvat će se ulica “Generala Mehmeda Alagića”, po istaknutom vojskovođi i heroju Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tokom agresije na BiH, general Alagić je bio komandant Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH. Ostat će upamćen po akcijama oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i Sanskog Mosta. Preminuo je 7. marta 2003. godine i sahranjen u rodnim Fajtovcima kod Sanskog Mosta.

Odluka je donesena na prijedlog Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine KS i na osnovu zaključka Općinskog vijeća Novi Grad, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Istom procedurom, Skupština je donijela odluku i da se preimenuje A transverzala, na području ove općine – MZ “Dobrinja A” i “Saraj-Polje”, u A transverzala “Michael Schumacher”, u čast istaknutog humanitarca i počasnog građanina Sarajeva, čija djela Sarajevo ne zaboravlja.

Inače, sedmostruki svjetski prvak u Formuli 1 u glavni grad BiH prvi put je došao 1996. godine, a zatim i u decembru naredne godine. Stigao je u organizaciji HOPE-a i UNICEF-a kako bi posjetio u ratu ranjenu djecu u bolnici Koševo. Cilj njegove posjete bio je dio UNESCO-ovog projekta prikupljanja novca za specijalizovanu bolnicu za sarajevsku djecu, žrtve granatiranja i mina.

Schumaher je nakon agresije na BiH, plaćao liječenje i proteze djeci koja su u ratu ostala bez nogu i ruku, čime je za sva vremena stekao simpatije Bosanaca i Hercegovaca. Kao specijalni ambasador UNESCO-a donirao je značajna sredstva za projekte u Sarajevu.

Skupština KS je donijela Odluku i da se naselje u Općini Novi Grad, koje se nalazi u ulici Safeta Zajke od broja 128 do broja 176, zove “Mala mahala”.

Također, na prijedlog nadležne skupštinske komisije i na osnovu zaključka Općinskog vijeća Stari Grad, donesena je Odluka da se prostor koji se nalazi iznad podzemne garaže u ulice Avdage Šahinagića, na području Općine Stari Grad, nazove „Trg Prve brigade policije“.

Pomenuta policijsko-vojna formacija je dala nemjerljiv doprinos odbrani grada Sarajeva od agresije, a policajci i borci ove brigade branili su državu na svim ratištima širom Bosne i Hercegovine. Zajedno sa Patriotskom ligom i Zelenim beretkama, pripadnici Prve brigade policije Stari Grad su učestvovali u organizaciji otpora od brutalne agresije koja je izvršena na nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu.

U toku odbrambeno-oslobodilačkog rata, u redovima Prve brigade policije Stari Grad borilo se 1.230 boraca, a 44 pripadnika ove brigade položili su svoje živote u odbrani domovine. Za iskazanu hrabrost i požrtvovanje u oružanom suprostavljanju agresoru, 20 pripadnika Prve brigade policije odlikovano je najvišim ratnim priznanjima, a to su tri “Zlatna ljiljana”, tri “Policijske medalje za hrabrost”, 12 “Zlatnih policijskih znački” i dvije “Srebrene policijske značke”.

Sarajevodanas/fena.ba

Idina vrh