Almir Džuvo i službeno kandidat za direktora OSA-e

13/02/2023
1 minuta čitanja

U formalnom smislu Mehmedagić će provesti tamo još koji dan, ali u suštinskom smislu on nije više direktor OSA-e, kazao je Konaković

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković potvrdio je da je Almir Džuvo kandidat za direktora OSA-e BiH.

On je kazao da su postojale pravne dileme oko toga da li on ima pravo biti reizabran obzirom da je proveo već dva mandata na čelu ove institucije, a da su svi pravni stručnjaci utvrdili da nema nikakvih prepreka.

Razlog tome je to što je nakon njegova dva mandata postojala pauza.

– Nakon dugih razgovora, koncenzusom je dogovoreno. Bilo je tumačenja koje smo dobili od pravnih eksperata, identično je tumačenje kao kod članov Predsjedništva BiH, treći mandat ne može obnoviti. On je imao pauzu i nema pravnih smetnji – kazao je Konaković.

On je kazao da Džuvo može početi raditi odmah, obzirom da već ima iskustvo na ovoj funkciji.

Elmedin Konaković - Avaz

Konaković: Osman Mehmedagić je danas smijenjen. Screenshot

Konaković je istakao da se može reći da je Osman Mehmedagić danas smijenjen, ali da ipak konačnu odluku treba dati Vijeće ministara BiH.

– Saglasni smo sa partnerima  da je ovo novi saziv OSA-e, oni koji planiraju dalje opstruirati, a znam da planiraju ne moraju to raditi, mišljenja komisije oba doma nisu obavezujuća. U formalnom smislu Mehmedagić će provesti tamo još koji dan, ali u suštinskom smislu on nije više direktor OSA-e – kazao je Konaković.

Idina vrh