Zašto se toliko priča o novom direktoru OSA-e i zašto je Almir Džuvo prvi favorit

Još i prije izbora tadašnja opozicija je najavljivala kako će prvi potezi po preuzimanju vlasti biti zamjena određenih kadrova, a među prvima na listi je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehemdagić.

I to se dešava, ne onakvom brzinom kakve najave slušamo iz političkih krugova, ali je izvjesno da će Mehmedagić uskoro biti smijenjen. Razloga je više, a jedan od njih je i istek mandata. Međutim, mandat je tek jedan od razloga. Oni koji najavljuju promjene na čelu OSA-e to pravdaju velikim političkim utjecajem njenog direktora te prisnost SDA-u.

I možda su partneri sa državnog nivoa imali neke zamisli o tome ko bi mogao zasjesti u OSA-u, ali su u tom nominovanju za javnost bili prilično tajanstveni, a nerijetko i nesigurni.

Tako je Nermin Nikšić, lider SDP-a gostujući prije nekoliko sedmica na Faceu dao doznanja da nema ideju ko će na čelo OSA-e, ili je jednostavno samo dobro odglumio.

Zamjena direktora OSA-e bi za Trojku, koja je dio vlast na državnom nivou trebala efektno u praksi pokazati da sve najave koje su imali prethodnih godina o toj instituciji konačno sprovode u praksi. To je razlog zašto je priča o novom direktoru OSA-e primarna tema svih imenovanja, iako ih ima još.

U međuvremenu se špekulisalo sa nekoliko imena kao potencijalnim nasljednicima Osmana Mehmedagića. Erduan Kafedžić, direktor Ureda za borbu protiv korupcije KS, Vahidin Šahinpašić, glavni isnpektor u SIPA-i, Samir Suljagić, bivši zaposlenik obavještajnih struktura u BiH, Almir Džuvo, bivši direktor OSA-e su kandidati o kojima se priča.

U tom kontekstu spominjali su se uslovi koje neki kandidati navodno ne ispunjavaju, a to je iskustvo u obavještajno-policijskim strukturama, godine iskustva, ali i raniji mandat. To posljednje se odnosi na Džuvu, koji je već bio direktor OSA-e, a u pravilniku postoji odredba koja kaže da kandidat jednom može obnoviti mandat.

To se tumačilo kao diskvalifikacijski element za Džuvu, međutim, to uopće ne mora značiti jer se isto tako može tumačiti da se taj dio odnosi na uzastopno imenovanje. A Džuvo je u međuvremenu već osam godina van službe.

A kako stvari stoje o novom direktoru OSA-e ne pitaju se samo vladajuće stranke, već se itekako vodi računa o savjetu međunarodnih partnera s kojima BiH ima intenzivnu saradnju. Upravo to bi moglo biti presudno u slučaju Džuve koji prema našim informacijama najbolje stoji od svih kandidata.

Kao prednost koja se Džuvi pripisuje je iskustvo na ovoj poziciji, dobra međunarodna saradnja i podrška najvažnijih partnera.

Procedura imenovanja novog direktora OSA-e će potrajati barem mjesec dana, s obzirom da je potrebno formirati i zajedničku komisiju oba doma državnog parlamenta, a podsjetimo da Dom naroda BiH tek treba biti formiran krajem ove sedmice.