Ambasador Francuske nakon razgovora s Nikšićem: U našoj zemlji imate prijatelja

06/11/2023
1 minuta čitanja

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Francoisom Delmasom

U fokusu razgovora bile su teme koje se tiču evropskog puta naše zemlje, reformskih pitanja, te aktuelne sigurnosne i političke situacije.

Premijer Nikšić upoznao je francuskog ambasadora sa ispunjavanjem obaveza i prioriteta u procesu približavanja Evropskoj uniji.

– U proteklom periodu uspjeli smo usvojiti jedan set zakona, te graditi pozitivnu atmosferu razgovora i dogovaranja bez sukobljavanja i konfrontiranja. Pred nama stoje izazovi i voljeli bismo da puno brže ispunjavamo uslove koje je pred nas postavila Evropska unija kada je u pitanju donošenje zakona, a koji imaju ogroman benefit za sve građane BiH. Mi u Vladi Federacije BiH smo čvrsto opredijeljeni da to uradimo što prije – istakao je premijer Nikšić.

Kazao je da je fiskalna reforma prioritet na koji je Vlada Federacije BiH trenutno fokusirana, putem donošenja novih zakona o porezima, doprinosima i minimalnoj plati, kao i uvođenja procesa online fiskalizacije s ciljem efikasnije borbe protiv sive ekonomije i utaje poreza.

Ambasador Delmas izrazio je punu podršku Francuske putu naše zemlje ka EU, te daljem unapređenju bilateralne saradnje, kao i rješavanju važnih pitanja koja su iz nadležnosti Federacije BiH. Podsjetio je da je Francuska podržala dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te naglasio podršku svoje zemlje proširenju Evropske unije.

– Moja ekipa stoji na raspolaganju, spremna da zajednički radimo na svim pitanjima koja su važna za naše dvije zemlje. Želim da nastavimo učvršćivati odnose u svim oblastima i da istaknem da u Ambasadi Francuske imate prijatelja – naglasio je francuski ambasador.

Ocijenjeno je da je nastavak saradnje policijskih i sigurnosnih službi važan, a s ciljem jačanja zajedničke sigurnosti. Sagovornici su istakli i važnost potrebnih reformskih procesa na jačanju vladavine prava, kao i na zaštiti integriteta izbornog procesa. Također, iskazana je podrška jačanju veza Francuske i Federacije BiH, posebno kada je riječ o saradnji privrednika, ali i oblasti zaštite okoliša, te učenja francuskog jezika.

Idina vrh