Ambasador Murphy : Mladić i Karadžić nisu ratni heroji, oni su ratni zločinci

14/04/2022
1 minuta čitanja

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy danas je posjetio Memorijalni centar Potočari – Srebrenica i položio cvijeće na spomen obilježja i na taj način odao počast nevino ubijenim žrtvama genocida. 

Nakon odavanja počasti žrtvama genocida razgovarao je s predstavnicima Udruženja majkama Srebrenice. Zatim se sastao sa načelnikom Općine Srebrenica Mladenom Grujičićem i njegovim zamjenikom Hamdijom Fejzićem.

Američki ambasador medijima je kazao da je danas prvenstveno u Srebrenici kako bi odao počast civilnim žrtvama genocida u Srebrenici.

– Veoma je važno da budemo jasni u vezi s tim i da povučemo činjenicu da se u Srebrenici desio genocid. U julu 1995. godine grupe koje su bile u sastavu vojske Republike Srpske su pod komandom Ratka Mladića i političkim patronatom Radovana Karadžića izvršili genocid nad Bošnjacima, muškarcima i dječacima nad više od osam hiljada osoba. Mladić i Karadžić nisu ratni heroji, oni su ratni zločinci. Nikakvo poricanje niti murali ne mogu tu činjenicu promjeniti, njihova krivica i zlo su vječni. Želio bih naglasiti da je genocid u Srebrenici i svi ostali ratni zločini koji su se desili u periodu 1992. i 1995. godine odgovornost pojedinaca. Krivica je njihova i samo njihova, krivica nije niti na jednoj etničkoj grupi kao cjelini. Danas svi mi u Bosni i Hercegovini nosimo jednu odgovornost, a to je da priznamo činjenice i poštujemo žrtve. Mlade ljude treba da edikujemo, naučimo tim činjenicima i da ih učimo da poštuju žrtve, te da nastavimo napore u smislu pronalaženja i identifikacije svih žrtava i svih etičkih grupa. Na taj način bismo svim porodicima konačno pružili utjehu, i kako bi se istraživali i krivično gonili i osudili svi pojedinci koji su odgovorni za počinjene zločine – kazao je Murphy.

Stava je da jedino pomirenje može Bosnu i Hercegovinu odvesti narijed i bolju budućnost svih građana.

– Potrebno je zaliječiti rane ove zemlje. I da Bosnu i Hercegovinu gradimo kao prospiritetnu i demokratsku zemlju, zemlju za unuke i djecu onih koji su djecu izgubili u ratu. Apsolutno nema sumnje da se u Bosni i Hercegovini dešava politička kriza. Oni koji su odgovorni za političku krizu jesu političari u Bosni i Hercegovini, i njihova odgovornost je da riješe krizu – istakao je Murphy.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh