Amidžić na mukama, kaže da je Ministarstvo odbrane tražilo budžet od 1,7 milijardi KM

19/09/2023
1 minuta čitanja

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić poručio je danas na press konferenciji da je dobio nerealne budžetske zahtjeve od najvećeg resora, Ministarstva odbrane BiH, gdje su zatražili, kako kaže budžet za 2024. godinu u iznosu od 1,7 milijardi KM

Govoreći o budžetskom zahtjevu ministarstva odbrane BiH, Amidžić je istakao da su morali pokazati najveće razumijevanje za budžetske zahtjeve i da dođu sa prijedlogom koji uvažava sve ljude.

“Oni izlaze sa suludim finansijskim zahtjevom. Ako neko očekuje da ja mogu da pregovaram sa ministarstvom odbrane, a dobijem zahtjev na 1,7 milijardi KM, ja ga pozivam da radi moj posao. Ponoviti ću, taj budžet za 2024. od ministarstva je veći od kompletnog budžeta svih 75 korisnika. To je četiri puta veće od onoga što je odobreno za 2023. godinu. Očekivao sam od njih da će prednjačiti u racionalizaciji, a ne da će prednjačiti kako da rasipaju novac”, istakao je Amidžić.

Poručio je da je ovaj zahtjev i planirani budžet veći od svjetskih sila poput Francuske, Njemačke, Kine, čak i Rusije koja provodi agresiju na Ukrajinu.

Amidžić je zahtjeve u budžetu okarakterisao kao bahatost.

“Ta bahatost se ogleda u sljedećem, zbog čega želim da kažem da se to, prije svega, odnosi na pojedine korisnike, a ne na sve. Napominjem da ih ima 75, a to je da je budžet za 2023. godinu iznosio 1,3 milijarde KM, a zajedno sa svojim kolegama dobili smo budžetske zahtjeve u iznosu od 2,8 milijardi KM”, poručio je.

Dodao je da ovakav zahtjev, ako je neko doživio kao cjenkanje na pijaci, poslavši veći zahtjev da bi dobili polovinu makar tog zahtjeva koji se poslao, apsolutno smatra neodgovornim.

“Smatram neprofesionalnim i da je to zahtjev koji neće dobiti podršku Ministarstva finansija i trezora BiH. Prije svega, taj zahtjev nije korektan prema onima koji su nas birali. Ti pojedinci koji su poslali zahjeve kao da žive u paralelnom finansijskom univerzumu”, naveo je.

Naglasio je da takvi ljudi moraju da preuzmu odgovornost, ukoliko budžet ne bude bio usvojen. Naveo je da su to brojevi, ali ne politika te da neće nikada potpisati takve zahtjeve.

Idina vrh