Aleksandar Vucic

Vučić u UN-u: Ja vodim Srbiju i još uvijek nećemo Rusiji uvoditi sankcije

19/09/2023
1 minuta čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u New Yorku da Srbija još uvijek ne planira uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, iako na tome i dalje inzistiraju zapadni lideri

Vučić je novinarima u New Yorku, gdje predstavlja Srbiju na Generalnoj skupštini UN, rekao da ga očekuje sastanak na kojem će mu visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i drugi EU zvaničnici, kako kaže, “držati pridike” o potrebi da se Srbija pridruži zemljama koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji.

“Saslušat ću ih i ponoviti da ja vodim Srbiju i da kao njen predsjednik još uvijek nisam saglasan s tim. Kada budem shvatio da više ne možemo, onda nećemo voditi takvu politiku. Ali, već godinu i sedam mjeseci mi vodimo takvu politiku, koja je poštena i odgovorna, jer znamo kako smo prošli sa sankcijama. Zašto bismo mi onda učestvovali u tim stvarima”, rekao je Vučić novinarima.

Govoreći o dosadašnjem toku Generalne skupštine UN, Vučić je ukazao da je zanimljivo da je predsjednik Brazila Lula da Silva nakon svog nastupa dobio veći aplauz nego Biden po završetku svog govora.

“To se do sada nije dešavalo. Ne govorim to zato što to nekome posebno znači osim da se vidi mala promena raspoloženja kod afričkih i azijskih zemalja, kojima se ne posvećuje dovoljno pažnje”, rekao je Vučić.

Idina vrh