Amir Zukić osuđen na tri godine zatvora, Asim Sarajlić oslobođen optužbi

29/07/2022
minuta čitanja

Općinski sud u Sarajevu danas je izrekao prvostepene presude na suđenju za zloupotrebu položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima bivšim visokim funkcionerima SDA Amiru Zukiću, Asimu Sarajliću i još petorici optuženih u predmetu “Bosna”.

Amir Zukić je prvostepenom presudom osuđen na tri godine zatvora, a Asim Sarajlić je oslobođen.Optuženi Safet Bibić je dobio šest godina zatvora, Senad Trako godinu i šest mjeseci, Ramiz Karavdić dvije godine, a Esed Džananović tri godine. Nedžad Trako je oslobođen optužbi. Na prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe.Sjedinjene Američke Države su ranije zbog korupcije stavile Amira Zukića i Asima Sarajlića na crnu listu.

Općinski sud u Sarajevu je donio prvostepenu presudu nakon što je glavni pretres u ovom predmetu okončan početkom jula, iznošenjem završnih riječi odbrana Eseda Džananovića i Asima Sarajlića, čiji branioci su za njih zatražili oslobađajuće presude.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je tada da Amir Zukić, Asim Sarajlić i još petorica optuženih budu osuđeni za zloupotrebe počinjene 2016. godine prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima na osnovu stranačkih veza i davanja novca.

Tužilaštvo je ocijenilo da je ranije dokazalo odgovornost Zukića, Sarajlića, kao i Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića i Eseda Džananovića za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Tužiteljica Ena Bahtijarević-Alagić je tvrdila da je dokazana trgovina utjecajem Zukića i Sarajlića kao visokih funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) i istaknutih ličnosti na političkoj sceni.

Za šta su se teretili optuženiPrema optužnici, Zukić i Bibić su tokom 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama “Elektrodistribucije” pri “Elektroprivredi BiH”.

Nakon toga su, prema optužnici, koristeći svoj uticaj, preko Eseda Džananovića realizirali nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.Optužnicom su se Sarajlić i Mirsad Kukić teretili za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Seid Fazlagić za pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Predmet protiv Kukića je 2017. razdvojen zbog zdravstvenog stanja, te je on krajem 2020. osuđen na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.U aprilu ove godine odbrana Kukića se žalila na prvostepenu presudu tražeći oslobađajuću presudu ili vraćanje predmeta na ponovno suđenje.

Fazlagić, koji je bio vozač Amira Zukića, sklapanjem sporazuma o priznanju krivice s Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu, osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog pomoći počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.Suđenje Zukiću i ostalima počelo je u maju 2017. godine, a u završnoj riječi Kantonalno tužilaštvo zatražilo je osuđujuću presudu navodeći da je dokazana odgovornost optuženih, dok su njihove odbrane zatražile oslobađajuću presudu.

Amir Zukić je bio generalni sekretar SDA, a od ove afere stranka ga se odrekla. Asim Sarajlić je bio potpredsjednik SDA sve do marta 2020. kada je dao ostavku na sve funkcije u stranci nakon što je objavljen snimak koji dovodi u sumnju regularnost izbora za rukovodstvo Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu.

I dalje je delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Idina vrh