Arheolozi otkrili ‘misteriozne’ kanale pored biblijskih relikvija u Jeruzalemu

30/08/2023
1 minuta čitanja

Gotovo trostruko milenijumima staru mrežu kanala izrađenih od isklesane stijene otkrili su arheolozi u Jeruzalemu, što je zbunilo stručnjake zbog nedostatka sličnih biblijskih nalaza ili očiglednih veza sa starim jevrejskim hramom i dvorcem koji su nekada stajali u blizini

Kanalizacije duboke do koljena, starosti 2.800 godina, nalaze se izvan zidina Starog grada Jeruzalema. One se nalaze u dvije grupe, koje su otkrivene udaljene 10 metara (30 stopa).

Forenzičko testiranje kanala nije pronašlo prisustvo krvi, saopštilo je Izraelsko udruženje za starine, što potencijalno isključuje njihovu ulogu u ritualnom klanju životinja za gozbe ili vjerske žrtve.

Također se čini da kanali nisu konstruisani da usmjeravaju protok u jednom pravcu, niti da izlaze u bilo kakav rezervoar, što ukazuje da nisu služili za odvod kanalizacije ili kišnice, dodalo je udruženje, čiji je istraživački partner Univerzitet Tel Aviv.

“Proučili smo instalaciju i shvatili da smo naišli na nešto jedinstveno”, rekao je arheolog Yiftah Shalev u zajedničkom saopštenju, nazivajući otkriće “misterioznim”.

Kanali su možda korišteni za pripremu robe “povezane sa ekonomijom hrama ili dvorca”, rekao je arheolog Yuval Gadot u saopštenju.

“Proizvodnja lana, na primjer, zahtijeva potapanje lana kako bi se omekšao. Druga mogućnost je da su kanali služili za čuvanje datula koji su bili izloženi suncu kako bi se zagrijali i proizveli silan (med od datula)”, rekao je Gadot.

Ovaj nalaz, koji se nalazi u okviru Izraelskog nacionalnog parka Grad Davidov, bit će izložen javnosti sljedeće sedmice, saopćeno je.

Idina vrh