Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a podržava reforme i odbrambenu saradnju sa BiH

30/08/2023
1 minuta čitanja

Na sastanku između zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske poslove, Gabriela Escobara, i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministra odbrane, Zukana Heleza, istaknute su važne teme i podrška Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini u kontekstu reformi i bilateralnih odnosa

Gabriel Escobar je iskazao čvrstu podršku Bosni i Hercegovini i njezinim reformskim procesima, uz svijest o složenim političkim okolnostima u zemlji. Važno je istaknuti da je izraženo zadovoljstvo kontinuiranim funkcionisanjem državnih institucija, unatoč izazovima.

U fokusu razgovora bile su američke namjere da pruže podršku Bosni i Hercegovini kroz različite oblasti bilateralne saradnje, posebno u kontekstu odbrane. Navedeno je da bi napredak u sferi reforme odbrane mogao poslužiti kao inspiracija i putokaz za druge reforme unutar zemlje.

Napomenuto je da pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine imaju ugled izvan granica zemlje, dijeleći partnerstvo s kolegama iz članica NATO-a. Također, istaknuta je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama za njihovu ulogu u podršci stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine.

Tijekom razgovora, dotaknute su i važne teme poput situacije u Ukrajini te važnih pitanja od zajedničkog interesa za obje zemlje. Raspravljeno je o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine te sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga u međunarodnim aktivnostima.

Osvrćući se na saradnju između dvije zemlje, istaknuto je da je ona na visokom nivou te da postoje mogućnosti za njezino daljnje proširenje, kako u oblasti odbrane, tako i u drugim sektorima kao što su zdravstvo i privreda.

Zaključno, izražena je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama za njihov doprinos jačanju odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, uz posebno isticanje podrške u oblasti obuke, opremanja terenskim vozilima i helikopterima te podrške različitim jedinicama unutar oružanih snaga.

Prethodni tekst

OTKRIVAMO: Mandić naručio najskuplju web stranicu od agencije gdje radi njegov potpredsjednik Alen Girt

Sljedeći tekst

Arheolozi otkrili ‘misteriozne’ kanale pored biblijskih relikvija u Jeruzalemu

Idina vrh