Armorax: Objavljena lista najopasnijih gradova Evrope, Sarajevo u vrhu neslavne liste

29/01/2023
1 minuta čitanja

Evropa je vjerovatno najsigurniji kontinent na planeti, ali to ne znači da je bez rizika.

Neki gradovi Starog kontinenta mogu biti prilično opasni, što znači da biste trebali voditi računa o sigurnosti ako boravite u njima.

Na osnovu analize Armoraxa o stopi kriminala na godišnjem nivou napravljena je lista 25 najopasnijih gradova evropskog kontinenta na kojoj prednjače uglavnom gradovi na zapadu Evrope.

Prvoplasirani na ovoj listi, koja je objavljena krajem 2022. godine, je glavni grad Estonije Talin sa visokom stopom kriminaliteta. Drugo mjesto pripalo je susjednom Vilnusu u Litvaniji, a treće italijanskoj Firenci.

Slijede sjevernoirski Belfast, zatim još jedan litvanski grad Kaunas, dok je evropska prijestolnica mode Milano, ujedno i šesti najopasniji grad.

Glavni grad Bosne i Hercegovine zauzeo je visoko sedmo mjesto na ovoj nepopularnoj listi, što ga svrstava u veoma opasne gradove. Index kriminaliteta se mjeri s 45.9.

“Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine. Grad je poznat kao ‘evropski Jerusalem’ zbog svog vjerskog značaja. Grad je bio opkoljen 1990-ih i držan pod opsadom tokom rata u Bosni, ali se od tada snažno oporavio. Nemirna politička prošlost Sarajeva sada je historija, a normalnost se vratila u grad. Međutim, ima džeparoša i drugih sitnih krađa, kao što ćete naći u većini drugih turističkih destinacija. Iako je malo vjerovatno da će većina turista imati problema u gradu, stopa kriminala raste”, piše u opisu Armoraxa koji je i sproveo ovo istraživanje.

Iza Sarajeva su ostali gradovi u regionu poput Novog Sada, Beograda, Splita i Zagreba.

Listu od top 25 najopasnijih gradova Evrope čine još: Glasgow (Škotska), Istanbul (Turska) i Kijev (Ukrajina), Dablin (Irska), Brisel (Belgija), London (Engleska), Odesa (Ukrajina), Pariz (Francuska), Atina (Grčka), Malme (Švedska), Napulj (Italija), Katanija (Italija), Birmingem (Engleska), Kyzyl (Rusija), Marsej (Francuska), Donjeck (Ukrajina), Grozni (Rusija) i Skadar (Albanija)

Idina vrh