Bevanda tvrdi da ne prenosi ovlasti s države, obrušio se na svog zamjenika

02/08/2022
1 minuta čitanja

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda ustvrdio je da, njegova Odluka, kojom se za izvršavanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kao nadležni imenuju entitetska ministarstva finansija, nije prijenos nadležnosti sa države na entitete.

Bevanda je rekao da se ne radi ni o kakvom prijenosu nadležnosti.”Svakoj upućenoj osobi poznato je da su izravni porezi u nadležnosti entiteta i Brčko distrikta, što je uostalom i temelj ugovora o dvostrukom oporezivanju. Tako se svi postupci oslobađanja od plaćanja poreza ili umanjenja porezne osnovice vode pred poreznim organima entiteta i Brčko distrikta, kao i postupak rezidentnosti poreznih obveznika i izdavanje potvrda koje su uvjet za primjenu ugovora”, naveo je Bevanda.

Prema njegovim riječima, prema ranijoj praksi i modelu koji se pokazao kao neefikasan i nepotrebno kompliciran, postupak razmjene informacija se vršio samo uz posredovanje Ministarstva financija i trezora BiH.”To je nedvojbeno zahtijevalo promjenu dotadašnjeg načina funkcioniranja. Tim prije imajući u vidu neospornu činjenicu da su entitetska ministarstva financija i Direkcija za financije Brčko distrikta prema Konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u porezne svrhe nadležna tijela za suradnju u oblasti izravnih poreza, gdje je obuhvaćena i razmjena informacija na zahtjev”, dodao je Bevanda.

Na kraju je, kako kaže “za plasiranje dezinformacija” optužio svog zamjenika Hazima Rančića.”Prevršio je svaku mjeru i iznošenjem ovakvih prljavština, prije svega narušava ugled ministarstva u kome na žalost prima nemalu plaću, ali i ministra i protiv njega će se pokrenuti sve na zakonu utemeljene procedure da se spriječi njegov govor mržnje i iznošenje prljavština”, poručio je Bevanda.Podsjećamo, ranije danas, Dženan Đonlagić, generalni sekretar DF-a i zastupnik u Parlamentu BiH, optužio je državnog ministra finansija Vjekoslava Bevandu da ovom odlukom prenosi nadležnost sa države na entitete i Brčko distrikt.

“Za međunarodne ugovore o dvostrukom oporezivanju se planira da budu nadležna entitetska ministarstva finansija. Subjektivitet za realizaciju međunarodnih ugovora ima isključivo država Bosna i Hercegovina, a ne entiteti i Brčko distrikt. Za realizaciju ovakvih Ugovora je trebalo ovlastiti nekoga unutar Ministarstva finansija i trezora BiH,” poručio je Đonlagić.

Idina vrh