Biden zatražio još 24 milijarde dolara za Ukrajinu, krajnja desnica negoduje

11/08/2023
1 minuta čitanja

No, zahtjev bi mogao naići na protivljenje u Kongresu, gdje neki krajnje desni republikanci – posebno oni koji imaju bliske veze s bivšim predsjednikom Trumpom

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je jučer od Kongresa da odobri oko 40 milijardi dolara dodatne potrošnje, uključujući 24 milijarde dolara za Ukrajinu i druge međunarodne potrebe, četiri milijarde dolara za sigurnost granica i 12 milijardi dolara za pomoć u katastrofama. Visoki dužnosnik administracije rekao je da su potrebe velike, a Bijela kuća se nada da bi se mogao postići dogovor s Kongresom o zahtjevu koji pokriva samo prvo tromjesečje tekuće fiskalne godine 2024.

No, zahtjev bi mogao naići na protivljenje u Kongresu, gdje neki krajnje desni republikanci – posebno oni koji imaju bliske veze s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom – žele smanjiti milijarde pomoći koju je Washington poslao Kijevu otkako su ruske trupe izvršile invaziju u veljači 2022.

Trump, favorit u utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata 2024., oštro je kritizirao potporu SAD-a Ukrajini u ratu. U srpnju je 70 članova Zastupničkog doma podržalo neuspješan prijedlog da se ukine financiranje Ukrajine.

Čelnik većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da postoji snažna dvostranačka potpora u Senatu predvođenom demokratima za podupiranje Ukrajine, pomoć Amerikancima pogođenima prirodnim katastrofama i “borbu protiv pošasti fentanila”.

“Posljednji zahtjev Bidenove administracije pokazuje stalnu predanost Amerike pomaganju Amerikancima ovdje kod kuće i našim prijateljima u inozemstvu i trebao bi poslati jasan signal Vladimiru Putinu, kineskoj vladi i drugima o američkoj odlučnosti kada je riječ o obrani demokracije u svijetu”, rekao je Schumer u izjavi kojom je podržao Bidenov zahtjev.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je u izjavi kako se raduje razmatranju zahtjeva kako bi “bili sigurni da je potreban i prikladan za očuvanje sigurnosti Amerike, osiguranje granica, potporu saveznicima i pomoć zajednicama u obnovi nakon katastrofa”.

McConnell je snažno podržao pomoć Ukrajini, rekavši da se velik dio novca troši u Sjedinjenim Državama i navodeći važnost ujedinjenja “demokratskog svijeta” protiv agresije, bilo iz Rusije ili Kine.

Upitan o kritikama republikanaca u Zastupničkom domu da je zahtjev prekršio proračunski dogovor postignut u lipnju, dužnosnik je rekao da je bilo jasno kada je taj sporazum potpisan da ne isključuje zahtjeve za hitnim financiranjem. “Ima posla koji treba obaviti, ali nadamo se da ćemo se moći ujediniti”, rekao je dužnosnik.

Idina vrh