Dodikovoj samovolji nazire se kraj

11/08/2023
1 minuta čitanja

Da ponašanje i secesionistička politika Milorada Dodika ima posljedice, pokazuju i posljednji potezi Savezne Republike Njemačke

Nakon što je Njemačka u aprilu 2022. privremeno obustavila finansiranje projekata u Republici Srpskoj, nedavno je donesena odluka o konačnom obustavljaju četiri projekata.

– Njemačka savezna vlada odlučila je da u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura i da se na taj način sukcesivno okončaju. Pozadina toga je nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika, stoji u saopćenju koje je uputila Ambasada SR Njemačke u BiH.

Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci. Dodik je odmah reagovao, i, kao i uvijek, pokušao okriviti sve druge, osim sebe.  

– Oni već treći put otkazuju iste projekte. Oni spašavaju svoje firme. Mi nismo izgubili šansu, rekao je Dodik za RTRS.

Poručio je da su „odbili Kineze, da bi prihvatili Nijemce“. Sada mu je žao. Iz Bundestaga poruke da su takva objašnjenja smiješna.

– Ja mislim da je to smiješno. I šta sad da ja kažem na tu jadnu politiku sa njegove strane, šta da odgovorim? Dodik se mora pravdati pred svojim narodom, ističe Josip Juratović, izvjestitelj SPD-A u Odboru za evropsku politiku Bundestaga.

Naglašava da Njemačka nije u krizi, te da njemačka ekonomija i dalje funkcioniše i raste. Obustava projekata je posljedica Dodikove politike.

– Nakon odluke NSRS-a još iz decembra 2021. o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija, sa ciljem slabljenja države, Njemačka je već tada nagovijestila i odlučila privremeno zaustaviti četiri infrastrukturna projekta. Međutim, provokacije gospodina Dodika i narušavanje integriteta, mira i stabilnosti BiH, je nastavljeno, objašnjava Juratović.

Stoga je, kaže naš sagovornik, odlučeno da se projekti ukinu u potpunosti. Najtragičnije je što Dodika uopće ne interesuje budućnost naroda, njegovog naroda. Za sada, kaže, nije u planu obustava drugih projekata od strane Njemačke.

– Za sada ništa nije u planu. Projekti po pitanju izgradnje civilnog društva, jačanje civilnog društva, demokracije, demokratskih struktura i institucija će se i dalje podržavati, jer na kraju krajeva, mi želimo funkcionalno društvo i državu. Nije nam stalo do kažnjavanja, a sada smo bili prisiljeni napraviti taj potez, jer jednostavno Dodiku je očigledno svejedno šta će biti od njegovog naroda, smatra Juratović.

Uvjeren je da će i Švicarska solidarizirati sa Njemačkom. Bit će tu i drugih zemalja koji će zaustaviti projekte dok se situacija ne stabilizuje. Svaka vrsta nacionalizma, secesionizma i radikalizma u BiH, zaključuje Juratović, mora prestati kako bi BiH konačno krenula naprijed, ka EU. 

Prethodni tekst

Penzioneri s najnižom penzijom u TK dobit će jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 KM

Sljedeći tekst

Biden zatražio još 24 milijarde dolara za Ukrajinu, krajnja desnica negoduje

Idina vrh