BiH opskrbljuje Saudijsku Arabiju novim oružjem

13/02/2024
1 minuta čitanja

Iz kompanije “Igman” iz Konjica saopšteno je da su potpisana dva nova ugovora u vrijednosti od 80 miliona KM.

Direktor Đahid Muratbegović i izvršni direktor Armin Sarajlić predstavljali su ovu kompaniju, uz pratnju Razima Čolića, ambasadora BiH u Saudijskoj Arabiji.

“Igman” je sklopio ugovore sa Nacionalnom gardom i Ministarstvom odbrane Kraljevine Saudijske Arabije, prema izveštaju Nezavisnih novina.

“Kraljevina Saudijska Arabija je jedan od ključnih pokretača globalne vojne industrije. To potvrđuju podaci o stalnim ulaganjima u jačanje njihovih odbrambenih kapaciteta, stoga je ohrabrujuće što naše proizvode koriste za opremanje svojih oružanih snaga. To je dokaz kvaliteta i spremnosti da odgovorimo zahtjevima ovog tržišta, a posebno nas raduje kontinuirana saradnja s odbrambenim institucijama Kraljevine Saudijske Arabije koja je započela prije desetak godina”, navodi Muratbegović u saopštenju kompanije.

U Rijadu je takođe potpisan višemilionski ugovor od strane kompanije “Tehnički remont Bratunac”.

Kompanija je sklopila ugovor sa holdingom “Saudi hemikal” iz Saudijske Arabije, a realizacija ove saradnje dugo je bila pripremana.

Slaven Ristić, većinski vlasnik “Tehničkog remonta Bratunac” (TRB), izjavio je za “Nezavisne novine” da je ovaj ugovor rezultat višegodišnjeg rada i truda.

“Pokazujemo da pronalazimo tržišta širom svijeta, što je potvrda kvaliteta našeg rada kroz godine. Ovaj ugovor sa Saudijskom Arabijom je višemilionski i dugoročan. Uključuje transfer tehnologije i zajedničku proizvodnju nekih naših proizvoda. Ovaj ugovor je izuzetno značajan za našu kompaniju i omogućiće dodatna zapošljavanja u ‘Tehničkom remontu Bratunac’. To je rezultat ne samo mene, već cijelog tima u našoj firmi koji je naporno radio. Testovi saudijskog holdinga su bili zahtjevni, birali su partnera za ovaj projekt, i odabrali su nas. Uspješno smo prošli kroz zahtjevne analize naše tehnologije i proizvoda, što govori o visokom kvalitetu i pouzdanosti naših proizvoda. To dovoljno govori o ozbiljnosti naše kompanije i koliko se cijeni naš rad”, istakao je Ristić.

“Inače, ‘World Defense Show 2024’ ove godine okupio je više od 750 izlagača iz preko 45 zemalja.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, tokom prošle godine namjenska industrija je izvezla proizvode u vrijednosti oko 241 milion KM.

Najveći dio tih izvoznih proizvoda su bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična vojna oprema, zajedno s njihovim djelovima.

Najviše oružja je izvezeno u Sjedinjene Američke Države tokom prošle godine.

Slijedi izvoz u Bugarsku, Tursku i Saudijsku Arabiju.

Ostale zemlje u koje se izvozilo oružje uključuju Srbiju, Slovačku, Njemačku, Kongo, Češku i druge.”

(hms)

Idina vrh