Bila bi greška podcijeniti odlučnost SAD-a da zaštiti Dayton i BiH

12/04/2024
1 minuta čitanja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaelom Murphyjem.

Govoreći o sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, dr. Bećirović je istakao da organi vlasti iz bh. entiteta RS kontinuirano i sistematski napadaju na temeljne odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. On je rekao da se opasna antidejtonska i antiustavna politika ne smiju ignorirati i da svi moramo biti oprezni i svjesni ove opasnosti.

I met with BiH Presidency member Denis Becirovic today to discuss the political and security situation in BiH, to underscore the importance of implementing defense reforms necessary to move BiH towards NATO membership, and to again affirm the United States’ unwavering commitment… pic.twitter.com/hm9Xa0CVEl — US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) April 12, 2024

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy je naglasio da bi bila velika greška krenuti u pravcu ugrožavanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Također, on je ponovio da bi svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice predstavljao antidejtonsko djelovanje i da to SAD neće tolerirati. On je rekao da SAD neće stajati po strani u slučaju provođenja secesionističke politike organa vlasti bh. entiteta.

Ambasador Murphy je posebno ukazao na važnost nastavka reformi Oružanih snaga BiH, kako bi one efikasnije izvršavale svoje zakonske ciljeve i obaveze.

Tokom sastanka, dr. Bećirović je istakao da je savezništvo SAD-a i Bosne i Hercegovine neraskidivo i da trenutne okolnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi zahtijevaju snažniji angažman SAD-a. Također, dr. Bećirović se zahvalio ambasadoru Murphyju i SAD-u na ogromnoj podršci multietničkoj Bosni i Hercegovini.

Idina vrh