Biščević-Tokić: Skandalozna tvrdnja da je direktor Zavoda Pazarić sugerisao da djecu ne udaraju kanisterima

17/08/2023
minuta čitanja

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasmina Biščević-Tokić (SDA) reagovala je na objavljivanje novog snimka fizičkog nasilja nad štićenicima JU Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić

Biščević-Tokić je kazala da ovaj slučaj u fokus ponovo vraća pitanje tretmana štićenika u ovoj ustanovi, odgovornosti uprave, ali i licemjernosti onih koji su prije samo nekoliko godina opravdano tražili smjene, a danas šute jer štite svoje stranačke i koalicione partnere.

“Svjedočenje uposlenika Zavoda koji tvrdi da su o nasilju informisali upravu, pa i direktora Samira Suljagića, pokazuje da su nadležni znali za ovaj problem, ali da su ga ignorisali. Naročito je skandalozna tvrdnja da je direktor sugerisao uposlenicima da ‘ne udaraju djecu kanisterima'”, ističe Biščević-Tokić.

/p>

Napominje da je kao zastupnica u Skupštini KS u prošlom mandatu uputila pitanje ministrici za rad i socijalnu politiku Ivani Prvulović da li je neko od radnika Zavoda u proteklom periodu uhapšen i pritvoren i iz kojih razloga.

“V.d. direktor mi je odgovorio da je uhapšen jedan radnik, 22. 3. 2021. godine, koji je počinio krivično djelo iz člana 204. KZ FBiH, te je pušten nakon 24 sata. Šta je ministrica i Vlada KS tada poduzela o ovom slučaju? Ništa Do kada ćemo šutiti? Da ovaj snimak nije nastao i da nije prezentiran javnosti, problem nasilja nad štićenicima Zavoda bi se nastavio”, kaže Biščević-Tokić.

Dodaje da je potrebno apelovati na uposlenike Zavoda i sve druge potencijalne zviždače u ovoj ili nekoj drugoj instituciji koji žele dokumentovati bilo kakve neregularnosti i informisati javnost o njima kako bi se te neregularnosti prevenirale, zaustavile i ispravile da slobodno prijave nadležnim.

“Jednako skandalozan je i bahati i ponižavajući direktora Suljagića prema novinarki i mediju koji je objavio snimak i koji je u skladu sa zakonima i novinarskim praksama zatražio relevantne informacije vezane za ovaj slučaj”, kaže Biščević-Tokić.

Najmanje što bi uprava Zavoda trebala uraditi nakon ovog slučaja jeste podnošenje ostavki.

“Ukoliko to ne urade, pozivam Vladu FBiH da hitno smijeni upravu. Ako je prošla uprava opravdano smijenjena nakon objavljenih snimaka i ako su bivši direktori krivično odgovarali zbog propusta u radu, stranačka pripadnost aktuelne uprave ne bi smjela biti prepreka za sličan epilog i ovog slučaja”, navodi.

Pozvala je rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da organizuje tematsku sjednicu na kojoj će se razmatrati stanje u centrima za pružanje socijalne skrbi, te na kojoj ćemo utvrditi mehanizme prevencije ovakvih slučajeva i unapređenja stanja u ustanovama.

“Tražim od Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo da i ovaj put, kao što su to radili 2019. godine, u kontinuitetu šalju urgencije prema Kantonalnom tužilaštvu, sve do utvrđivanja eventualno odgovornih za stanje u ovoj ustanovi. Ne želim vjerovati da će stranačka pripadnost aktuelnog direktora i resornog ministra spriječiti Vladu i Ministarstvo da djeluju na isti način”, poručuje Biščević-Tokić.

Na kraju je kazala da današnji izostanak bilo kakve reakcije predstavnika vladajućih stranaka, istih onih koji su prije četiri godine opravdano tražili smjene uprave Zavoda i resornog ministra, pokazuje da su njihove namjere bile isključivo političke, sebične prirode i da nemaju ni najmanji stepen empatije prema štićenicima Zavoda.

Idina vrh