Bivši ministar i advokatica u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji

23/10/2022
1 minuta čitanja

Slovenci će 13. novembra u drugom izbornom krugu odlučiti da li će predsjednik države biti Anže Logar ili Nataša Pirc Musar.

Logar, bivši ministar vanjskih poslova u vladi Janeza Janše i kandidat donedavno vladajuće konzervativne Slovenske demokratske stranke (SDS) osvojio je 33,97 posto glasova, dok je Pirc Musar osvojila 26,88 posto glasova. Riječ o bivšoj novinarki i advokatici koja se bavila zaštitom ličnih podataka. Između ostalih, zastupala je Melaniju Trump, suprugu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trećeplasirani je bivši predsjednik Parlamenta Slovenije Milan Brglez, koji je imao podršku vladajućeg Pokreta za slobodu, sa 15,41 posto glasova.

Slijede ih vanredni profesor nauke o odbrani Vladimir Prebilič, kojeg je kandidovala ekološka stranka VESNA, sa 10,66 posto osvojenih glasova, kandidatkinja pokreta Resni.ca, doktorica ginekologije Sabina Senčar sa 5,96 posto glasova, politolog i parlametarac Janez Cigler Kralj sa 4,32 posto glasova i kandidat stranke Ljevica, filozof i književni komparativista Miha Kordiš sa 2,8 posto glasova. Ankete su pokazivale da će Logar biti pobjednik prvog izbornog kruga.

Pravo glasa je imalo 1,6 miliona Slovenaca, od čega je njih 605.500 ili iskoristilo pravo glasa. Bilo je 2.700 nevažećih listića. Drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem će biti prvoplasirani i drugoplasirani kandidat, bit će proveden zbog toga što niti jedan kandidat nije dobio više od 50 posto glasova.

Prethodna dva mandata predsjednik Slovenije bio je socijaldemokrat Borut Pahor. S obzirom na to da je dva puta bio predsjednik, više nema pravo kandidovanja.

Idina vrh