Blagojević: Ne bi me iznenadilo da predlože pritvor Dodiku i Lukiću

14/08/2023
1 minuta čitanja

Ne bi me iznenadilo ni da presuda bude osuđujuća, poručio je Blagojević

Milan Blagojević, savjetnik predsjednika RS Milorada Dodika, kazao je da ga ne bi iznenadilo da Tužilaštvo BiH predloži mjere pritvora Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, po osnovu iteracijske opasnosti.

Osuđujuća presuda

– S obzirom na dugogodišnju neustavnu praksu svih sudova u BiH, za očekivati je da optužnica bude potvrđena u Sudu BiH i da se ide u glavni pretres. Ne bi me iznenadilo ni da presuda bude osuđujuća, a čak me ne bi iznenadilo ni da u toku tog postupka bude od Tužilaštva BiH predloženo određivanje pritvora i gospodinu Dodiku i gospodinu Lukiću.

To mi pravnici zovemo pritvor po osnovu iteracijske opasnosti. To je opasnost od ponavljanja krivičnog djela. Oni mogu reći da je visoki predstavnik poništio zakon NSRS, a Dodik je ipak potpisao Ukaz, a Lukić objavio u Službenom glasniku. Postoji opasnost da će oni i sljedeći zakon koji NSRS donese, a Šmit poništi, da će ponovo donijeti Ukaz, odnosno objaviti u Službenom glasniku. To je za njihove aršine iteracijska opasnost. Tako da me ni to ne bi iznenadilo – kaže Blagojević. 

Optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje

Podsjećamo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika bh. entiteta Repubika Srpska Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika za BiH.

Optužnica protiv Dodika i Lukića je potpisana i proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje.

Prethodni tekst

Djevojku iz Crne Gore sud proglasio krivom, nakon što se branila od seksualnog napada

Sljedeći tekst

Armin Berberović koji je ubio doktorice Spahić i Suljić, vozio drogiran

Idina vrh