Bosanac uhapšen u Španiji: Za njim bile raspisane dvije međunarodne potjernice

23/07/2023
1 minuta čitanja

Španska policija je dobila informaciju da se muškarac skriva u turističkom primorskom gradu Alikante sa 338.000 stanovnika na jugoistoku zemlje. Pokrenula je istragu te saznala da se planira susresti ondje sa članovima porodice

Španska policija uhapsila je u primorskom gradu Alikanteu državljanina BiH (44) za kojim je raspisana međunarodna potjernica zbog trgovine oružjem i drogom, saopštila je u subotu policija.

Muškarca, čije ime nije objavljeno, traže BiH i Holandije te čekaju odluku o izručenju iz Španije.

Španska policija je dobila informaciju da se muškarac skriva u turističkom primorskom gradu Alikante sa 338.000 stanovnika na jugoistoku zemlje. Pokrenula je istragu te saznala da se planira susresti ondje sa članovima porodice.

Nekoliko rođaka bjegunca otputovalo je iz Holandije, letom iz grada Ajndhovena, na aerodrom Alikante-Elče Migel Ernandez, odakle su agenti pratili ove ljude koji su ih odvezli u grad Alikante. Konačno, i pored mjera bezbjednosti koje su poduzeli kako bi spriječili policiju da pronađe njegovo mjesto boravka, agenti su locirali i uhapsili bjegunca na osnovu naloga za hapšenje koje su raspisali pravosudni organi Holandije i BiH.

Pritvorenika bosanskohercegovačke vlasti terete za krivična djela trgovine drogom koja se odnosi na transport i prodaju kokaina i heroina, trgovinu oružjem i organizovani kriminal, za šta bi mogao biti osuđen na 20 godina zatvora.

Osim toga, holandske vlasti ga terete za krivično djelo pranje novca prilikom kupovine više nekretnina u Holandiji i sticanje veće količine novca na različitim bankovnim računima, koristeći ukupno 2.400.000 eura od izvršenja krivičnih djela. Za ova krivična djela mogla bi se suočiti sa kaznom od osam godina zatvora.

Pritvorenik, star 44 godine i državljanin BiH, čeka odluku sudije Centralnog istražnog Državnog suda.

Idina vrh