Bursać: Na dnevnom redu hitne sjednice nisu bile tačke koje ispunjavaju uvjet hitnosti

31/03/2022
1 minuta čitanja

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Snježana Novaković Bursać kazala je danas da je za nu logično današnje neodržavanje sjednice tog doma zbog “nakaradnog načina sazivanja hitne sjednice”.

Nakon što nije bilo dovoljno kvoruma za punopravno odlučivanje hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas nije održana, a na njoj nisu bili prisutni predstavnici iz Republike Srpske, koji već mjesecima bojkotiraju rad državnih institucija, kao ni poslanici HDZ-a.

  • Pokušaj sazivanja sjednice predstavlja kršenje Poslovnika jer ni jedna od ovih tačaka koji su trebale biti razmatrane ne zadovoljava kriterije hitnosti, a set tačaka o kojima se trebalo glasati u drugom krugu je također sporan imajući na umu da se o njima nije izjasnio Kolegij Doma – tvrdi Novaković Bursać.

A Kolegij nije zasjedao, kaže i poslanica Novaković-Bursać, zbog opće poznate stvari jer u njegovom radu ne učestvuje njen stranački kolega dopredsjedavajući Doma Nebojša Radmanović.

SNSD-u i strankama iz Republike Srpske od jula prošle godine sporno je nametanje izmjena Krivičnog zakona BiH kojim se nakon 25 godina od počinjenja genocida u Srebrenici konačno zabranjuje njegovo negiranje kao i veličanje ratnih zločinaca.

Idina vrh