Zvizdić: Ciljan, namjeran i protivposlovnički bojkot rada Predstavničkog doma PSBiH

31/03/2022
1 minuta čitanja

Nakon što nije bilo kvoruma za punopravno odlučivanje hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas nije održana, a predsjedavajući Doma Denis Zvizdić izrazio je iznenađenje odlukom HDZ-a i predstavnika iz Republike Srpske koji su odlučili, kaže, bojkotirati rad.

Podsjeća da je dnevnim redom sjednice bilo predviđeno razmatranje brojnih važnih tačaka uključujući i budžet za 2021. godinu, šest finansijkih sporazuma za grant sredstava koja čekaju lokalne zajednice poput Zvornika i Jajca, grantovi za izgradnju autoputa te grant koji Vlada Japana dodjeljuje BiH.

– Na čekanju je i zakon o prekršajima za koji smo više puta imali urgenciju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te važna tačka dnevnog reda o aktuelnoj situaciji na BHRT-u kao jednom od simbola države. Imali smo namjeru da donesemo zaključke, odluke i smjernice koji će omogućiti finansijsku i institucionalnu opstojnost BHRT-a – kaže Zvizdić.

Ističe da su nažalost neki odlučili ne prisustvovati današnjoj sjednici što smatra ciljanim, namjernim i protivposlovničkim bojktom rada Predstavničkog doma i dodaje da će o suštinskim razlozima svoje odluke vjerovatni govoriti, ali je i najavio da će se nastaviti insistirati na usvajanju ovih dokumenata koji su važni za građane na teritoriji cijele BiH.

– I dalje se se suočavamo s planskim bojkotom rada Parlamenta BiH. To se ne dešava samo u Predstavničkom domu nego i u Domu naroda koji je napravio udžbenički paradoks da na početku sjednice usvoji zaključak da se traži kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji po ubrzanoj proceduri za BiH, a pola sata poslije toga obori zakone koji su uvjet za dobijanje tog statusa -zaključio je Zvizdić.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh