Čampara: Blokiranje imenovanja nove Vlade FBiH je rušenje Dejtona i ustava

16/02/2023
1 minuta čitanja

Delegat NiP-a Aljoša Čampara danas je polaganjem zakletve preuzeo mandat u Domu naroda FBiH te je odmah govorio i o imenovanju nove vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Čampara je nakon preuzimanja mandata na sjednici Doma naroda Federacije BiH komentirao proces formiranja vlasti u FBiH zbog najava potencijalnih blokada.

“Zna se kako se bira vlada FBiH. Onaj ko ima većinu u Predstavničkom domu je imenuje. Sve ostalo podliježe blokadama i mislim da ni jedan pojedinac ne može blokirati izbor Vlade FBiH ukoliko neke parlamentarne stranke imaju većinu. Sve drugo je rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava FBiH”, mišljenja je Čampara.

Naglasio je da je za njega lično značajno da dođe do imenovanja nove Vlade Federacije BiH jer je to moralno i demokratski.

“Ljudi su glasali i građani trebaju dobiti novu Vladu Federacije. Ako SDA ima parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu, onda oni trebaju da formiraju vladu. Ukoliko je imaju druge stranke, onda one trebaju da formiraju federalnu Vladu i ja tu ne vidim nikakav problem jer nije smak svijeta ako se jedna vlada smijeni, pa se neka druga izabere”, istakao je delegat NiP-a.

Ne vidi tragediju u tome da se “smijeni Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem”.

Idina vrh