Čampara Dodiku: Svaki pokušaj secesije vodi u rat, ovo nije ‘92. kada su Bošnjaci imali samo srce i ljubav prema BiH

23/04/2023
1 minuta čitanja

Uvjeren sam kako neće doći do narušavanja mira u BiH, te pozivam lidere političkih stranaka da svoju energiju usmjere ka jačanju ekonomije

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, osvrnuo se na skorašnje izjave Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS. 

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti. 

– Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik mora znati da su snage sigurnosti u Bosni i Hercegovini, ali međunarodni faktori spremni odgovoriti na svako narušavanje ustavnog-pravnog sistema naše zemlje. 

Dovoljno kapaciteta

Oružane snage BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalna uprava policije, uprave policije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, EUFOR i NATO imaju dovoljno kapaciteta da osujete bilo kakve pokušaja nasrtanja na teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. 

Nadam se da je Milorad Dodik svjestan kako se nećemo libiti iskoristiti sve sigurnosne kapacitete ukoliko krenete putem narušavanja mira jer svaki pokušaj secesije neminovno vodi u rat. 

Takvi jednostrani potezi najveću štetu bi nanijeli pripadnicima srpskog naroda u Bosni i Hercegovini jer ovo nije 1992. godina kada su Bošnjaci imali samo srce i ljubav prema domovini. 

Uvjeren sam kako neće doći do narušavanja mira u Bosni i Hercegovini, te pozivam lidere političkih stranaka da svoju energiju usmjere ka jačanju ekonomije i poboljšanju života građana BiH, umjesto podizanja nacionalnih tenzija i unošenja nemira među narodima u BiH.

Pozivam i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da se jasno distancira od izjava predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika. 

Graditi državu za bolje svih nas

Znamo mi Vučiću šta bude kada “Srbinu dozlogrdi”, Vama svako malo “dozlogrdi”. Znamo mi šta to znači jer zadnji put kada ste umislili da je “Srbinu dozlogrdilo” počinjen je genocid nad Bošnjacima. 

Strašno je i pomisliti da neko, a posebno predsjednik jedne države koja teži EU, šalje poruke koje bi se mogle shvatiti kao prijetnja novim zločinima. 

Dakle, graditi državu za bolje sutra svih nas, graditi dobrosusjedske odnose, neka to bude naš imperativ. U suprotnom nek je i vama jasno, nikad više Bošnjak neće biti nespreman – poručio je Čampara. 

Idina vrh