Čampara: HDZ je u zabludi ako misli da ćemo im dati legitimno predstavljanje

10/03/2023
1 minuta čitanja

Delegat NiP-a u Domu naroda FBiH Aljoša Čampara rekao je za N1 da, ukoliko bude blokada pri formiranju vlasti u FBiH, visoki predstavnik treba da reaguje. Između ostalog, Čampara je govorio i stavodima HDZ. 

Sistemsko rješenje


“Vidjećemo prvo da li će doći do te blokade. Smatram da će visoki predstavnik reagirati, odnosno mora reagirati ukoliko se bude zloupotrebljavao taj institut”, rekao je Čampara.

Rekao je da parlamentarna većina ima dogovor i kandidata za premijera i ministre, te potpisan sporazum i program rada.

“Pitanje je sada da li će neko zloupotrebljavati Ustav, onda bi svako mogao sutra tako. Smatram da bi u tom slučaju visoki predstavnik morao donijeti jedno sistemsko rješenje, koje sigurno ne može ići na štetu najvećeg, bošnjačkog naroda, niti drugih. Ona bi trebala biti sistemska, trajna i u duhu evropskih standarda i onakva da ne odgovara nikome, pogotovo nijednoj političkoj stranci”, rekao je Čampara za N1.

Na konstataciji voditelja emisije da to ne odgovara HDZ-u, Čampara je rekao:

“Pa neka im ne odgovara. To je njihova stvar. Znači u Federaciji može biti samo ono što HDZ-u ne odgovara? Naravno da se ne slažemo s tim. Mislim da treba donijeti rješenje koje će deblokirati i koje neće niti jednoj stranci davati ekskluzivitet, bio to HDZ, SDA, SDP, NIP …”

Svaki pedalj ove zemlje

Čampara je govorio i o izmjenama Izbornog zakona.

“Mi nikada nismo bili za legitimno predstavljanje. To su potpisali SDA i HDZ. HDZ je u zabludi ako misli da ćemo im to isporučiti. Ja sam za građansku državu poput Njemačke, SAD-a. Treba naći balans između etničkog i građanskog. Ja sam za građansku BiH u kojoj će svi imati jednaka prava”, rekao je Čampara

Rekao je i da će kao i u svakoj koaliciji biti nesuglasica.

“Pitanja kao što su teritorijalni integritet i suverenitet, genocid, državna imovina, su neke crvene linije ispod kojih se neće ići. Dodik mora znati da nikada neće odvojiti pedalj ove zemlje, ako ima svoje neke imovine neka je nosi gdje hoće. Ali državna imovina neće nikada biti imovina entiteta”, rekao je Čampara i dodao:

“Ako Dodik misli nas ucjenjivali nekim projektima, to mu neće poći za rukom. O svemu se možemo dogovoriti u skladu s Ustavom i zakonima. Ako on misli da administrativna jedinica RS ima ingerencije nad državom, odmah možemo razvaliti koaliciju”.

Idina vrh