Čampara o susretu Dodika i Konakovića: Evidentno je da su neke stavove približili

05/12/2022
1 minuta čitanja

Zastupnik u Skupštini KS Aljoša Čampara (NiP) govorio je o formiranju vlasti Osmorke s HDZ-om te je poručio kako ne postoji nikakav tajni dogovor.

U razgovoru na TV Sarajevo, Čampara se osvrnuo na današnju odluku CIK-a da prizna sporni glas PDP-ovog Nenada Vukovića te je poručio kako su, kada je žrijeb u pitanju, šanse uvijek 50-50.

Također, objasnio je i šta zapravo predstavlja “famozni” četvrti delegat.

“Zato što u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH postoje klubovi naroda 5-5-5. Postoji opća većina i entitetska većina. Većina od 15 je osam, ali da bi nešto bilo usvojeno, mora osim opće većine biti i entitetska većina. Entitetska većina iz Federacije je pet i ona nikad nije problematična, međutim, entitetska većina iz RS-a, odnosno iz Kluba Srba je dva. Kada bi recimo opozicija imala dva, onda ne mogu tri delegata iz SNSD-a blokirati donošenje odluke, odnosno ako su oni protiv – ta odluka nema šanse da prođe. Onaj ko ima četiri delegata u Klubu Srba taj je na neki način gospodar donošenja odluka i zakona, kada je 3-2 onda je odnos malo drugačiji”, rekao je Čampara.

Između ostalog, Čampara je naglasio kako ne vjeruje da će doći do “tektonskih poremećaja”, ali misli da bi bilo dobro da nijedna politička stranka nema toliku političku moć u smislu da od njene volje zavisi donošenje zakona, odluka i propisa.

Komentirao je i susret između Elmedina Konakovića i Milorada Dodika.

“Kada se susretnu dvojica lidera političkih stranaka sigurno da pričaju i o političkoj situaciji, ali to nije ništa službeno i zvanično, no evidentno je da su razgovarajući uspjeli neke stavove približiti i usmjeriti”, ističe zvaničnik NiP-a.

Istaknuo je i da ne postoji tajni sporazum sa HDZ-om.

“Da ćemo relaksirati stvari u BiH, da želimo razgovarati sa svima, da želimo boljitak za građane BiH i da želimo smanjenje tenzija, u svakom smislu te riječi, to ćemo zagovarati”, poručio je Aljoša Čampara.

Idina vrh