Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine svečano obilježen u Banovićima

15/04/2024
1 minuta čitanja

Svečanim defileom kroz Banoviće, polaganjem cvijeća na spomen obilježju, te svečanom akademijom danas je u Banovićima obilježen Dan Armije Republike BiH. U ovom gradu je organizovana centralna manifestacija za Tuzlanski kanton.

Obilježavanje je započelo svečanim postrojavanjem učesnika manifestacije, te odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Armije RBiH u Banovićima.

Nakon polaganja cvijeća uslijedio je defile učesnika manifestacije sa više stotina učesnika, a među kojima su, uz predstavnike Vlade i Skupštine, te društveno političkog života Banovića i Tuzlanskog kantona učestvovali i ratni komandanti, komandiri, vojnici, pripadnici MUP-a, boračka populacija iz gradskih, odnosno općinskih organizacija okupljenih u Koordinaciji boračkih saveza TK, rudari, lovci, izviđači, sportska lovačka društva i dr.

Državne i ratne zastave nosili su demobilisani borci iz obrambeno oslobodilačkog rata, a orkestar limene glazbe je, izvodeći poznate koračnice, dao poseban svečarski karakter današnjoj manifestaciji. Ovom prilikom naglašena je važnost obilježavanja ovog datuma i čuvanja istine o odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

„Danas možemo konstatovati da smo pobijedili zlo. Da je Armija Republike Bosne i Hercegovine pobijedila zlo. Također konstatujemo da će historičari u historiju upisati da je Armija RBiH najveće političko i vojno postignuće države Bosne i Hercegovine. Naravno, mi se i danas borimo sa ostacima tog zla jer ono u svom korijenu nije sasječeno. Borimo se na razne načine, a prije svega na političkom polju. Zbog toga je važno reći da je, u svijetu kakav jeste, u okruženju kakvo jeste, u državi Bosni i Hercegovini i odnosima u njoj kakvi jesu, veoma važno čuvati spomen na sve ono što jeste i što je značila Armija RBiH. To je naša odgovornost, obaveza, ali i potreba. Isto kao što je i potreba da u svakom od nas, u prsima svakog Bosanaca i Hercegovca koji nema rezervne domovine, gordo spreman stoji vojnik Armije RBiH, spreman da perom ili na bilo koji drugi način brani Bosnu i Hercegovinu“, istakao je premijer TK Irfan Halilagić.

Nakon defilea učesnici, građani i gosti iz drugih kantona prisustvovali su svečanoj akademiji koja je upriličena u sali sportske dvorane u Banovićima.

Idina vrh